3 z 8Moc witamin
Susz, z którego przygotowujemy wigilijny kompot, to źródło witamin, przede wszystkim wzmacniającej wzrok witaminy A, dobrych dla naszego systemu nerwowego witamin z grupy B, wzmacniającej odporność i leczącej trądzik witaminy C, nazywanej witaminą młodości – witaminy E oraz witaminy K, która wspomaga proces krzepnięcia i poprawia pracę wątroby. Pamiętajmy jednak, że proces suszenia obniża zawartość niektórych składników odżywczych w owocach. Najlepiej, abyśmy owoce na susz przygotowali sami. Wymaga to od nas niewiele pracy, a mamy pewność, że potrawa będzie ekologiczna. Kupując gotowy susz, możemy natrafić na taki z dodatkiem związków chemicznych. Niektórzy producenci np. trzymają owoce w dwutlenku siarki przez 20-30 minut. Aby się go pozbyć, zanim zaczniesz przygotowywać wigilijny kompot, namocz susz lub go sparz.