Trwa ładowanie...

Nigdy tak nie rób z papierem do pieczenia. Sprawisz, że będzie toksyczny

 Patrycja Pupiec
01.12.2023 11:19
Jak prawidłowo używać papieru do pieczenia
Jak prawidłowo używać papieru do pieczenia (Getty Images)

Papier do pieczenia można znaleźć niemal w każdym domu. Przed przygotowywaniem świątecznych wypieków, warto wiedzieć, jakich błędów się wystrzegać w trakcie pieczenia. Niektóre z nich mogą sprawić, że papier stanie się niebezpieczny dla zdrowia.

spis treści

1. Toksyny z papieru mogą wniknąć do jedzenia

Papier do pieczenia jest jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w kuchni, ale także w różnego rodzaju gałęziach przemysłu spożywczego. Wiele osób zastanawia się, czy poddawany wysokim temperaturom jest bezpieczny dla zdrowia.

Odpowiedź na to pytanie w dużej mierze zależy od tego, jak się z nim obchodzimy. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów papierów do pieczenia. Niektóre z nich mogą nie zawierać np. silikonu, który w trakcie pieczenia, będzie zapobiegał przywieraniu produktu.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Często tańsze produkty pokryte są toksycznymi chemikaliami, które sprawiają, że ich cena jest przystępna. Mowa tutaj np. o quilonie, czyli związku, który jest efektem połączenia tłuszczu i chromu, które mogą przenikać do żywności i szkodzić zdrowiu.

2. Tego nigdy nie rób z papierem do pieczenia

Wiele osób potrafi wielokrotnie korzystać z tego samego arkusza papieru do pieczenia. Niestety, w tym przypadku oszczędność może szkodzić zdrowiu. Jeśli dużo pieczemy i chcemy wielokrotnie skorzystać z jednego arkusza, warto zainwestować i stosować jedynie papier przeznaczony do wielokrotnego użytku.

Na rynku dostępne są też papiery bielone. Ten rodzaj papieru do pieczenia najczęściej jest poddawany działaniu chloru, dzięki czemu zyskuje swój kolor.

W trakcie pieczenia bielony papier może uwalniać dioksyny, które przez Światową Organizację Zdrowia zostały uznane jako czynnik rakotwórczy.

Dioksyny sprzyjają m.in. pojawieniu się problemów z płodnością, uszkadzają układ odpornościowy, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju chorób o podłożu autoimmunologicznym.

Toksyczności sprzyjają przede wszystkim warunki jego wykorzystywania, a konkretnie wysoka temperatura. Gdy przekroczy się bezpieczną granicę, która wynosi 200 stopni Celsjusza, może dojść do przedostania się szkodliwych związków do pieczonej żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze