Niszczą serce i ''karmią'' raka. Trudno uwierzyć, do czego dodają je producenci żywności

Wędliny, sery, pieczywo, produkty mleczne, a nawet płatki śniadaniowe. Fosforany są dodawane do żywności na potęgę, a to może poważnie odbić się na zdrowiu. Spożywane w nadmiarze wykańczają serce i sprzyjają nowotworom. Dlatego warto dbać, by w codziennej diecie było ich jak najmniej.

Fosforany są dodawane do przetworów mięsnychFosforany są dodawane do przetworów mięsnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Prus

Żywność pełna fosforanów

O ile w małych ilościach fosforany nie są szkodliwe, o tyle w nadmiarze są poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Niestety, są dodawane do żywności na potęgę. Pełnią rolę stabilizatorów, regulatorów kwasowości, emulgatorów i przeciwutleniaczy.

Wpływają na wzrost wydajności produktów, co jest szczególnie pożądane przy produkcji wędlin. To dzięki nim są bardziej soczyste i kruche, a także mają ładniejszy kolor.

Można je znaleźć także w wielu innych produktach, m.in. pieczywie, serach, ciastach, lodach, galaretkach, a nawet płatkach śniadaniowych. Trudno więc całkowicie ich uniknąć. Biorąc jednak pod uwagę wpływ na zdrowie, warto zadbać, by ich spożycie było jak najmniejsze.

Fosforany są bardzo często wykorzystywane w przetwórstwie mięsnym
Fosforany są bardzo często wykorzystywane w przetwórstwie mięsnym © Getty Images

Fosforany szkodliwe dla zdrowia

Nadmiar fosforanów w diecie może prowadzić do osteoporozy, a także problemów z koncentracją i zmęczenia.

Ponadto rośnie ryzyko otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia tętniczego, a także nowotworów przewodu pokarmowego.

Obecność fosforanów w moczu zwiększa ryzyko kamicy fosforanowej (rodzaj kamicy nerkowej) i infekcji dróg moczowych.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka