4 z 6Przekąska z karpia na stres oksydacyjny
Pracę nad innowacyjnym produktem spożywczym zapoczątkowały dr inż. Joanna Tkaczewska z Uniwersytetu Rolniczego i dr Małgorzata Morawska z Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Przygotowują one przekąskę dla sportowców (paluszki rybne lub ciasteczka z mieszanki mąki, drożdży i mięsa karpia) zawierającą bioaktywne peptydy z karpia (ten krok poprzedza wyprodukowanie żelatyny).
W testach wezmą udział sportowcy, osoby intensywnie uprawiające aktywność fizyczną, na przykład kajakarze, którzy są szczególnie narażeni na stres oksydacyjny. Ocenie będzie podlegać wpływ tej przekąski na profil oksydacyjny krwi, czy peptydy będą równie aktywne w organizmie człowieka, jak w probówce.
Zarówno przekąska, jak i przeciwutleniający hydrolizat białkowy zostaną opatentowane (własność Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie). Projekt jest finansowany ze środków programu LIDER Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
Zobacz także: Lubisz ryby? Sprawdź, dlaczego nie wolno ich panierować i smażyć