Nowa zdrowa przekąska z karpia. Wymyślili ją Polacy

Przekąski z karpia mają usuwać wolne rodniki z organizmu osób aktywnych fizycznie, a tym samym zmniejszać stres oksydacyjny. Nad wyprodukowaniem pożywienia z mięsem tej ryby pracują naukowcy z czterech polskich uczelni wyższych: Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja i Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie, Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Proces potrwa do 2019 roku.

nowa przekąska z karpianowa przekąska z karpia
Źródło zdjęć: © 123RF.com

/ 4Stres oksydacyjny - co to jest?

O stresie oksydacyjnym mówimy wtedy, gdy w organizmie człowieka występuje zbyt duża ilość wolnych rodników, które są odpowiedzialne m.in. za rozwój nowotworów. Wówczas mechanizm obronny nie potrafi ich usunąć. Co istotne, w grupie osób szczególnie narażonych na tego typu stres są sportowcy. Dlaczego? Podczas wysiłku fizycznego o wysokim stopniu intensywności zwiększeniu ulega produkcja wolnych rodników.

/ 4Właściwości mięsa z karpia

Mięso z karpia
Mięso z karpia © 123RF.com

Mięso z karpia jest bogate w wartości odżywcze. To źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i bioaktywnych peptydów o działaniu przeciwutleniającym, które mogą pomóc w usuwaniu wolnych rodników z organizmu. Dostarcza też witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak wapń, potas, fosfor, żelazo. Jego mięso składa się z dobrze przyswajalnego białka.

/ 4Przekąska z karpia na stres oksydacyjny

Pracę nad innowacyjnym produktem spożywczym zapoczątkowały dr inż. Joanna Tkaczewska z Uniwersytetu Rolniczego i dr Małgorzata Morawska z Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Przygotowują one przekąskę dla sportowców (paluszki rybne lub ciasteczka z mieszanki mąki, drożdży i mięsa karpia) zawierającą bioaktywne peptydy z karpia (ten krok poprzedza wyprodukowanie żelatyny).

W testach wezmą udział sportowcy, osoby intensywnie uprawiające aktywność fizyczną, na przykład kajakarze, którzy są szczególnie narażeni na stres oksydacyjny. Ocenie będzie podlegać wpływ tej przekąski na profil oksydacyjny krwi, czy peptydy będą równie aktywne w organizmie człowieka, jak w probówce.

Zarówno przekąska, jak i przeciwutleniający hydrolizat białkowy zostaną opatentowane (własność Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie). Projekt jest finansowany ze środków programu LIDER Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka