Trwa ładowanie...

Nowe badania: mięso odpowiada za epidemię otyłości

 Magdalena Bury
Magdalena Bury 26.11.2018 12:48
Nowe badania: mięso odpowiada za epidemię otyłości
Nowe badania: mięso odpowiada za epidemię otyłości (123rf)

Statystyki przerażają - obecnie ponad 1,9 miliarda ludzi na całym świecie ma nadwagę, a 600 milionów walczy z otyłością. Okazuje się, że to nie tylko skutek spożywania nadmiernej ilości cukru i tłuszczu w diecie. Za problemy z wagą odpowiada także mięso.

1. Badania australijskich naukowców

Naukowcy z University of Adelaide w Australii odkryli, że białko w mięsie jest w takim samym stopniu odpowiedzialne za otyłość jak cukier. Wyniki badań sugerują, że w tej sytuacji każdy konsument powinien zostać ostrzeżony przed skutkami nadmiernej ilości mięsa w codziennej diecie.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), bezpośrednią przyczyną epidemii otyłości jest brak równowagi pomiędzy ilością spożywanych kalorii a ich spalaniem. WHO jest zdania, że przeciwdziałanie problemom z wagą powinniśmy rozpocząć od ograniczenia spożycia tłuszczów oraz cukru. Ostatnie badania wskazują jednak, że restrykcje powinny dotyczyć również mięsa.  

2. Mięso w diecie

Mięso jest cennym źródłem białka, witamin i składników mineralnych w diecie. Dietetycy zwracają jednak uwagę na ograniczenie spożywania mięsa przetworzonego oraz czerwonego. W ich składzie znajdują się tłuszcze nasycone – duża ilość może powodować problemy ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Nadmierne spożywanie mięsa zwiększa także ryzyko zachorowalności na raka jelita grubego czy choroby serca.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Australijscy eksperci badali zależność pomiędzy spożywaniem mięsa a otyłością aż w 170 krajach. Okazało się, że nadmiar białka z mięsa gromadzi się w tkance tłuszczowej ludzkiego ciała, tak samo jak w przypadku cukru. Wyniki są zaskakujące – u połowy osób za otyłość odpowiada cukier, natomiast u drugiej połowy – białko mięsa.

Przyczyną epidemii otyłości może być mięso?
Przyczyną epidemii otyłości może być mięso? (123rf)

3. Cukier a białko w mięsie

Australijscy naukowcy nie brali pod uwagę czynników, takich jak PKB, zużywanie kalorii, poziom urbanizacji, aktywność fizyczna – które również przyczyniają się do otyłości. Po odjęciu różnic, wynikających z tych zmiennych, było jasne, że mięso i cukier są odpowiedzialne za tycie w takim samym stopniu. Badania opublikowano w magazynach "BMC Nutrition" i "Journal of Nutrition & Food Sciences".

Białko mięsa jest trawione później niż tłuszcze i węglowodany. W związku z tym energia, którą otrzymujemy, ulega następnie przemianie i gromadzi się w postaci tłuszczu. Dietetycy radzą, by nie tylko starać się unikać dużej ilości cukru w codziennej diecie, ale i zwracać uwagę na zawartość mięsa.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze