2 z 7Wyroby wędliniarskie
Modyfikowane przetwory mięsne, takie jak: boczek, kiełbasy, parówki, szynki i inne wędliny szkodzą zdrowiu. Aby ich przydatność do spożycia była dłuższa, poddawane są obróbce. Przetwarza się je m.in. poprzez wędzenie, peklowanie, a także dodawanie soli i konserwantów.
Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia ogłosiła, że spożywanie przetworzonego mięsa jest rakotwórcze dla ludzi. Dwudziestu dwóch ekspertów z 10 krajów przeanalizowało ponad 800 badań.
Konkluzja jest bardzo pesymistyczna: spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa każdego dnia zwiększa ryzyko raka okrężnicy o 18 proc. To odpowiednik około czterech plastrów boczku lub jednej parówki. Podczas obróbki mięsa powstają toksyczne związki chemiczne, m.in. związki N-nitrozowe i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.