Objawy wyniszczonych jelit. Te błędy Polacy popełniają najczęściej
Jak zauważają dietetycy i gastrolodzy, Polacy coraz częściej borykają się z problemami układu trawiennego. Z roku na rok rośnie również liczba osób, u których zdiagnozowano raka jelita grubego. Jak rozpoznać, że nasz "drugi mózg" szwankuje? Eksperci wskazują na "główne grzechy" Polaków.
W tym artykule:
Pierwsze objawy nie są charakterystyczne
Zwykle zaczyna się od na pozór błahego objawu - wzdęć.
- Najczęściej pacjenci doświadczający wzdęć mają niewłaściwą dietę, nie zachowują odpowiednich odstępów między posiłkami, nadużywają alkoholu, spożywają nadmiernie kaloryczne, przeładowane węglowodanami posiłki – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog, dr n. med. Dariusz Maj.
Niekiedy nawracające wzdęcia mogą jednak wskazywać na zespół jelita drażliwego (IBS) czy przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO).
5 naturalnych probiotyków
- Narażony jest absolutnie każdy. SIBO może być skutkiem antybiotykoterapii w dzieciństwie, chorób takich jak zapalenie żołądka, zakażenia bakteriami Helicobacter pylori, Salmonella – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny, Roksana Środa. - Co do IBS, to najczęściej jego podłożem jest przewlekły stres i dysbioza jelitowa - dodaje.
Kolejnymi problemami, które bagatelizujemy, są biegunki i zaparcia. Jak wskazują gastrolodzy, pacjenci potrafią latami wypierać problem i "przyzwyczajają się do objawów".
- To droga donikąd. Problemy wynikają z wielu czynników, m.in. stosowania antybiotykoterapii, przewlekłego stresu, braku "dobrych" bakterii w codziennej diecie, spożywania żywności wysokoprzetworzonej, bogatej w cukier - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie mgr Dorota Świątkowska. - Dużo mówi się o tym, że jelita to drugi mózg. W rzeczywistości nie każdy sobie jednak zdaje sprawę, że jelita odbierają nasze emocje - silny stres może powodować złą pracę enzymów trawiennych, zaburzenie pracy jelit, a nawet niewłaściwą mikrobiotę - wyjaśnia.
Zalegają w jelitach godzinami
Zaburzenia pracy jelit to nie tylko przykre dolegliwości trawienne. Jelita są połączone z wieloma innymi systemami w naszym organizmie, więc zaniedbanie ich może prowadzić do problemów z funkcjami odpornościowymi, zaburzeń hormonalnych, fibromialgii, cukrzycy, a nawet problemów skórnych, jak egzema czy trądzik różowaty.
Co jest głównym powodem tych schorzeń? To w niewłaściwej diecie eksperci upatrują źródła rosnącego problemu z jelitami wśród Polaków. Co szkodzi jelitom najbardziej?
Na pierwszym miejscu eksperci postawili cukier, który jest uwielbiany wśród Polaków. Według badań GUS, każdy z nas zjada ok. 40-45 kg cukru rocznie!
- Cukier stanowi doskonałą pożywkę dla złych bakterii, a gdy zaczynają one przewyższać ilość dobrych bakterii w układzie trawiennym, zachodzą procesy gnilne, pojawiają się niekorzystne dolegliwości w postaci nadmiernych gazów, wzdęć - mówi dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego Damiana, mgr Dorota Świątkowska.
Jednak to nie koniec złych wieści, bo równie szkodliwe dla jelit są dania typu fast-food.
- Żywność wysoko przetworzona, w tym fast food, jest pozbawiona wartości odżywczych, które stanowią dobry pokarm dla jelit. Nie ma w niej probiotyków i prebiotyków czy dobrych, przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych - wymienia ekspertka.
Kolejny na liście wyniszczających nasze jelita składników jest gluten i modyfikowane genetycznie zboża.
- Białe pieczywo w dużej mierze pozbawione korzystnych frakcji błonnika, często z dodatkiem cukru również wpływa niekorzystnie na nasze jelita - mówi dietetyk kliniczny. - Pszenica modyfikowana genetycznie "skleja jelita", tzn. osadza się na ich ściankach, zaburzając procesy trawienne - dodaje.
Objawy raka jelita
Według "Sleep Medicine Reviews" problemy jelitowe i zaburzenia mikrobioty mogą być przyczynkiem do zaburzeń rytmu okołodobowego, a co za tym idzie - do problemów ze snem i przewlekłego zmęczenia. Inne objawy to m.in. bóle stawów, które mogą się pojawiać w przebiegu nieswoistego zapalenia jelit, a także trądzik różowaty, egzema czy łuszczyca.
Niekiedy jednak dolegliwości ze strony jelit wskazują na dużo poważniejszy stan - nowotwór.
Objawy choroby są niespecyficzne: zaburzenia rytmu wypróżnień, biegunki oraz zaparcia, zmiana wyglądu stolca, w tym widoczna obecność krwi, a także utrata masy ciała i anemia.
- 95 proc. wszystkich raków powstaje w wyniku złych czynników środowiskowych i niewłaściwego stylu życia. Obciążenie genetyczne jest drugą przyczyną zachorowania na raka jelita grubego. Mniej więcej 3-5 proc. raków jest wynikiem zespołu uwarunkowanego genetycznie - podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie prof. dr hab. n. med. Jarosław Reguła, kierownik Kliniki Gastroenterologii w Narodowym Instytucie Onkologii i CMKP oraz konsultant krajowy w dziedzinie gastroenterologii.
Jak zatem dbać o jelita?
Dietetyk ma jedną radę: wprowadzając do diety produkty, które są dla nich zbawienne. To probiotyki pod postacią ukwaszonych produktów mlecznych i kiszonych warzyw, a także prebiotyki, czyli m.in. błonnik obecny w warzywach, owocach i zbożach.
Kluczem jest także wyeliminowanie żywności wysoko przetworzonej i zastąpienie jej produktami naturalnymi, w duże mierze roślinnymi.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.