Trwa ładowanie...

Obniża cukier, zbija cholesterol. Najzdrowsza dieta dla serca

Obniża cukier, zbija cholesterol. Najzdrowsza dieta dla serca
Obniża cukier, zbija cholesterol. Najzdrowsza dieta dla serca (East News)

Dieta skandynawska jest uznawana za jedną z najzdrowszych diet świata. Jest bogata w warzywa i owoce, zaś uboga w czerwone mięso. Dieta ta od lat jest zalecana osobom z chorą wątrobą czy sercem. Najnowsze badania dowodzą także, że osoby, które stosują dietę nordycką, mają niższy poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Z czego to wynika?

spis treści

1. Dieta skandynawska. Co wchodzi w jej skład?

Podstawą diety skandynawskiej są warzywa, takie jak:

  • groch,
  • fasola,
  • kapusta,
  • cebula,
  • warzywa korzeniowe,
  • owoce (w tym jabłka, gruszki, śliwki i jagody).
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Znajdują się w niej również orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste, oleje roślinne z rzepaku, słonecznika czy siemienia lnianego, a także ryby i owoce morza. W jadłospisie znajdują się także niskotłuszczowe produkty mleczne. Ograniczane jest natomiast mięso, zwłaszcza czerwone, a także przetworzone wędliny.

Dieta jest polecana osobom, które zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu lub glukozy we krwi, otyłością, cukrzycą typu 2, narzekającym na wątrobę czy chore serce.

(East News)

2. Badania potwierdzają: osoby stosujące dietę skandynawską z lepszymi wynikami

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze dowodzą, że dieta nordycka lepiej wpływa na stan zdrowia osób ją stosujących.

"Wyniki badań osób, które przez sześć miesięcy były na diecie nordyckiej, okazały się znacznie lepsze – osoby te miały niższy poziom cholesterolu, niższy ogólny poziom tłuszczów nasyconych i nienasyconych we krwi oraz lepszą regulację poziomu glukozy w porównaniu z grupą kontrolną. Utrzymaliśmy stabilną wagę grupy na diecie nordyckiej, co oznacza, że poprosiliśmy te osoby, aby jadły więcej, jeśli zaczynały tracić na wadze. Nawet bez utraty wagi mogliśmy zaobserwować poprawę stanu ich zdrowia" – wyjaśnia Lars Ove Dragsted, jeden z naukowców, kierownik Wydziału Żywienia, Ćwiczeń i Sportu Uniwersytetu Kopenhaskiego.

Naukowcy twierdzą, że jest to zasługą tłuszczów pochodzących z olejów obecnych w diecie nordyckiej. Są to zdrowe kwasy tłuszczowe m.in. z ryb i owoców morza, a także z oleju rzepakowego, pestek słonecznika, orzechów i siemienia lnianego.

"Analizując krew uczestników, mogliśmy zobaczyć, że ci, którzy najbardziej skorzystali na zmianie diety, mieli we krwi inne substancje rozpuszczalne w tłuszczach, niż grupa kontrolna. Są to substancje, które wydają się być powiązane z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi z olejów obecnych w diecie nordyckiej. To znak, że to właśnie tłuszcze odgrywają prawdopodobnie najważniejszą rolę w widocznych tutaj efektach zdrowotnych, czego się nie spodziewałem" – mówi Dragsted.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze