Sprawdź, od której strony obierać ogórka, aby nie był gorzki
Gorzki posmak w sałatce i mizerii, którą trzeba wyrzucić? Wszystkiemu winne są kukurbitacyny. Sprawdź, jak uniknąć tego błędu. Wystarczy prawidłowo obrać ogórka.
1. Jak obierać ogórki?
Ogórek, zaraz po pomidorze jest najchętniej kupowanym warzywem w Polsce. Nic dziwnego, że tak lubimy to warzywo. Niska zawartość kalorii sprawia, że stosowany jest w wielu dietach. W 97 proc. składa się z wody, dlatego nie poleca się go mrozić.
Jeśli sałatka lub mizeria są gorzkie to najprawdopodobniej obierasz ogórka nie od tej strony co trzeba. Ogórki z jednej strony połączone są z łodygą, jest to ta ciemniejsza i grubsza część. A z drugiej strony z kwiatem – jasna, często jasno żółta strona.
Obierając ogórka, zacznij od jasnej strony. Ciemna końcówka zwykle jest gorzka. Odcinając ją na końcu, masz pewność, że gorzki smak nie popsuje twojego dania.
Warto pamiętać o tym prostym triku, jeśli pijesz wodę z ogórkiem. Gorzkawy posmak na pewno skutecznie zniechęci cię do jej picia.
Dlaczego grubsza część ogórka jest gorzka? Gorycz pochodzi od związków zwanych kukurbitacynami w celu obrony przed zjadającymi je zwierzętami. Związki te, są dla zwierząt trujące. Nie każdy ogórek ma gorzką końcówkę. Wszystko zależy od tego, w jakich warunkach rósł. Im cięższe warunki do wzrostu miał, tym bardziej gorzki będzie. Gorzka substancja gromadzi się głównie w łodydze, dlatego tylko ta część ma nieprzyjemny smak.
Ogórki doskonale zregenerują skórę, zredukują cienie pod oczami. Pomogą usunąć nadmiar wody z organizmu i pozbyć się obrzęków. Delikatna roślina jest pomocna przy infekcji układu moczowego, ponieważ działa moczopędnie i pozwala pozbyć się bakterii.
Osoby cierpiące na niewydolność nerek także będą wdzięczne naturze za właściwości ogórków. Regularne spożywanie tych warzyw, zapobiega zaparciom. Zapach ogórka uznawany jest za orzeźwiający – stanowi nutę wielu perfum.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl