Od lat nie chorowała. Zdradziła, czemu to zawdzięcza
Co jeść, by w tym sezonie jesienno-zimowym wszelkie infekcje trzymały się od nas z daleka? Z pomocą przychodzi Monica Auslander Moreno, znana ekspertka ds. żywienia, która na łamach USA Today wskazuje najważniejsze składniki diety wzmacniającej. Twierdzi, że to dzięki nim ostatni raz chorowała wiele lat temu.
W tym artykule:
Rosół
Zupa ta jest od pokoleń domowym lekarstwem na choroby i nie bez powodu. Dostarcza cynku, który pomaga zwalczyć wirusa. Jest łatwym do spożycia źródłem witamin, minerałów i białka - składników odżywczych, których organizm może potrzebować w większych ilościach podczas rekonwalescencji po chorobie. Rosół jest również bogatym źródłem płynów i elektrolitów, które są pomocne, jeśli istnieje ryzyko odwodnienia z powodu biegunki, wymiotów, pocenia się lub gorączki.
Owoce cytrusowe
Dostarczają sporej dawki witaminy C, która wspomaga odporność i ułatwia walkę z infekcją. Jej dobrym źródłem są też pomidory, brokuły czy czerwona papryka.
Warto włączyć do diety takie cytrusy jak pomarańcze, cytryny, limonki i grejpfruty, gdy dopada nas choroba. Nasz organizm szybciej się wzmocni a czas chorowania może się skrócić.
Wystarczą trzy składniki i odrobina kreatywności. Ta przekąska zniknie szybciej niż czekolada
Czosnek i cebula
Mają właściwości antywirusowe i są składnikiem wielu domowych miktur, które pomagają szybciej wyzdrowieć. Szczególnie czosnek zapewnia wiele korzyści zdrowotnych i jest stosowany w ziołolecznictwie od wieków.
Badania z 2016 roku wykazały, że ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, a suplementy z ekstraktem z czosnku mogą wzmacniać funkcje odpornościowe i zmniejszać nasilenie objawów przeziębienia czy grypy.
Cebula to warzywo o silnych właściwościach prozdrowotnych, które pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Jest bogata w witaminy C i B6, a także minerały, takie jak selen, które wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Zawiera również związki siarkowe i przeciwutleniacze, w tym kwercetynę, która działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
Kefir i kiszonki
To naturalne źródła probiotyków, czyli żywych kultur bakterii, odgrywających kluczową rolę we wspieraniu układu odpornościowego. Obecne w jelitach korzystne bakterie wzmacniają barierę jelitową, zapobiegając przenikaniu szkodliwych patogenów do organizmu. Poprzez równowagę mikroflory jelitowej, probiotyki wspierają produkcję przeciwciał i aktywność komórek odpornościowych.
Regularne spożywanie probiotyków, obecnych w produktach takich jak jogurty, kefir czy kiszonki, pomaga w utrzymaniu zdrowego mikrobiomu jelitowego, co korzystnie wpływa na ogólną odporność organizmu. Wzmacniają one odporność szczególnie w okresach osłabienia i mogą chronić przed infekcjami.
Miód
Pokrywa gardło jak balsam, pozwalając na zmniejszenie bólu - typowego objawu wielu infekcji w sezonie jesienno-zimowym. Miód ma też pewne właściwości antybakteryjne i może stymulować układ odpornościowy oraz pomagać złagodzić kaszel, który często towarzyszy jesiennym dolegliwościom.
Imbir
Korzeń imbiru od wieków jest ceniony za swoje właściwości zdrowotne, zwłaszcza w kontekście wzmacniania odporności. Zawiera substancje bioaktywne, takie jak gingerol, który działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Te właściwości sprawiają, że imbir pomaga w zwalczaniu infekcji i stanów zapalnych, które mogą osłabiać układ immunologiczny.
Spożywanie imbiru może wspierać organizm w walce z przeziębieniem i grypą, gdyż zwiększa produkcję ciepła w organizmie, co sprzyja aktywacji mechanizmów obronnych. Imbir może również wspierać zdrowie układu oddechowego, pomagając w rozrzedzaniu śluzu i łagodzeniu kaszlu. Ponadto, dzięki działaniu antybakteryjnemu i przeciwwirusowemu, imbir skutecznie wspomaga organizm w zwalczaniu drobnoustrojów.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.