Mózg i serce ją uwielbiają. W Europie zajadają się polską rybą

Tradycyjna polska kuchnia kryje w sobie wiele skarbów - nie tylko smacznych, ale też zdrowych. Jeden z tych specjałów opiera się na słynnej polskiej rybie, której właściwości są cenione od wieków.

Mózg i serce ją uwielbiają. W Europie od lat zajadają się polską rybąMózg i serce ją uwielbiają. W Europie od lat zajadają się polską rybą
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Polska ryba, którą zajadała się Europa

Przez setki lat polska kuchnia słynęła z potraw przygotowanych z ryb słodkowodnych. Najsłynniejszym, znanym w całej Europie daniem, był szczupak po polsku, czyli gotowana ryba podawana w ostrym, słodkim i kwaśnym sosie.

Najstarsza receptura na ten polski specjał pochodzi z XV-wiecznych Czech. Natomiast od XVI wieku polskim szczupakiem zajadali się m.in. Szwedzi, Niemcy i Włosi.

Obecnie szczupak nadal należy do najbardziej cenionych ryb i warto po niego sięgać nie tylko ze względu na smak. To ryba bogata w składniki odżywcze, więc jest świetnym wyborem również ze względów zdrowotnych. Jest wsparciem dla serca, kości i mózgu, a także pomaga budować odporność.

Szczupak ma wiele zdrowotnych właściwości
Szczupak ma wiele zdrowotnych właściwości © Getty Images

Właściwości szczupaka

Szczupak to cenne źródło witaminy D, przez co wzmacnia kości i mięśnie. Jego mieso zawiera też kwasy omega-3, które mają działanie przeciwzapalne. Wpływają pozytywnie na serce, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i kontrolować poziom cholesterolu.

Z kolei zawarta w mięsie szczupaka witamina B12, wspiera pracę mózgu i komórek nerwowych i jest niezwykle istotna dla osób zmagających się z anemią.

Szczupaka warto jeść jak najczęściej w okresie jesienno-zimowym ze względu na odporność. Zawarte w nim białka wspierają układ immunologiczny, który lepiej radzi sobie z sezonowymi infekcjami.

W mięsie szczupaka znajduje się witamina B3, którą należy przyjmować przy zaburzeniach wchłaniania jelitowego, a z kolei mangan pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego ryba jest polecana diabetykom.

Szczupak to także sprzymierzeniec urody, wpływa pozytywnie na skórę (powinny go jeść osoby z trądzikiem i łuszczycą) i chroni przed wypadaniem włosów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka