Odchudza i gasi pragnienie. "Wiejską lemoniadę" moja babcia piła codziennie

Gorące dni sprzyjają spożywaniu orzeźwiających napojów. Zanim jednak sklepowe półki zapełniły się różnorodnymi, kolorowymi produktami, nasze babcie i dziadkowie przygotowywali tradycyjną ''wiejską lemoniadę''. Co ciekawe, w przeciwieństwie do komercyjnych wersji, nie zawierała ona cytryny, ale mimo to skutecznie gasiła pragnienie.

Ten napój piły nasze babcie. Gasi pragnienie, odchudza i wzmacnia organizmTen napój piły nasze babcie. Gasi pragnienie, odchudza i wzmacnia organizm
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Kwas chlebowy nie tylko na upały

Wiosna w pełni, a wielu z nas zastanawia się, jak przyspieszyć metabolizm i zrzucić kilka kilogramów, aby poczuć się lepiej. Jednym z pierwszych kroków może być picie napoju, który przygotowywały nasze babcie.

W dawnych czasach kwas chlebowy był powszechnie przyrządzany w niemal każdym gospodarstwie. Był szczególnie ceniony podczas żniw, kiedy rolnicy spędzali całe dni na polu, a upały dodatkowo utrudniały ich pracę. Właśnie wtedy delikatny w smaku napój orzeźwiał i pomagał przetrwać wyczerpujący dzień.

Proces przygotowywania kwasu chlebowego był bardzo prosty i zawsze opierał się na ekologicznych składnikach, ponieważ w tamtych czasach nie używano pestycydów, a produkty były wolne od konserwantów. Do jego zrobienia gospodyni używała razowego chleba, miodu wielokwiatowego, drożdży i wody źródlanej. W bogatszych domach dodawano także niewielką ilość rodzynek.

Składniki łączono w odpowiednich proporcjach, zalewano wodą i pozostawiano na 24 godziny w glinianym naczyniu przykrytym ściereczką. Następnego dnia dodawano zaczyn z drożdży i trochę cukru. Naczynie z kwasem chlebowym odstawiano w chłodne miejsce, a po trzech dniach był gotowy do spożycia.

Działanie kwasu chlebowego

W wyniku fermentacji chleba pojawia się niewielkie stężenie alkoholu, jednak jego ilość jest tak mała, że napój uznaje się za bezalkoholowy. Kwas chlebowy charakteryzuje się lekko słodko-kwaśnym i delikatnym smakiem, wyczuwalny jest zapach zbóż i pieczonego chleba.

Jedną z zalet tego zapomnianego napoju jest nawadnianie organizmu i gaszenie pragnienia. Ale to nie wszystko - właściwa fermentacja sprzyja namnażaniu cennych kultur bakterii, dlatego kwas chlebowy może być stosowany jako naturalny probiotyk, który wspiera zdrowie jelit i wzmacnia odporność.

Jednocześnie enzymy zawarte w napoju przyspieszają metabolizm, co może pomóc w procesie pozbycia się nadmiernych kilogramów.

Ekologiczny kwas chlebowy jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę E oraz C. Zawiera także selen i cynk, co korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i spowalnia proces starzenia.

Kwas chlebowy sprzyja leczeniu zapalenia stawów, bólów głowy oraz grzybicy. Bezwarunkowym przeciwwskazaniem do stosowania napoju jest celiakia lub uczulenie na gluten. Osoby cierpiące na refluks, wrzody żołądka oraz inne dolegliwości układu pokarmowego - również powinny zachować ostrożność.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka