Kwas chlebowy - idealny napój na upały. Poznaj jego właściwości
Kwas chlebowy znany był naszym przodkom, a Rosjanie i Ukraińcy uczynili z niego napój narodowy. Kwas chlebowy uzyskuje się w wyniku fermentacji chleba żytniego lub razowego. Początkowo wyrabiany był przez chłopów, ze względu na niskie koszty produkcji. Z czasem wzbudził zainteresowanie również szlachty, a jego właściwości zdrowotne docenili mnisi.
Obecnie kwas chlebowy przeżywa wzrost popularności. Stanowi alternatywę dla słodkich i kolorowych napojów gazowanych. Idealnie gasi pragnienie i ma właściwości lecznicze.
Zobacz galerię
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Nieodwracalnie niszczy trzustkę. Sprzyja rozwojowi cukrzycy
Wspomaga trawienie
Kwas chlebowy ma słodko-kwaśny smak z wyczuwalną nutą goryczki. Posiada też charakterystyczny bursztynowy odcień.
Napój bogaty jest w witaminy i bakterie, które wspomagają pracę układu trawiennego. Bakterie kwasu mlekowego przyśpieszają i regulują metabolizm, a także pomagają leczyć niestrawność.
Kwas chlebowy pomoże na problemy z jelitami. Ze względu na swoje probiotyczne działanie w naturalny sposób odbudowuje florę bakteryjną jelit.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zapewnia młody wygląd
Kwas chlebowy jest również dobrym źródłem witamin C i E. Obie są przeciwutleniaczami, to znaczy że neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia.
Witamina C chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego i wspomaga tworzenie się kolagenu, który odpowiada za młody wygląd skóry.
Witamina E nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości. Dzięki niej skóra jest bardziej elastyczna i młodziej wygląda.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Pełen toksyn i rakotwórczej rtęci. Lepiej unikać
Obniża cholesterol
Substancje zawarte w kwasie chlebowym obniżają poziom cholesterolu LDL w krwi. Może być stosowany w profilaktyce miażdżycy.
Wysokie stężenie ''złego'' cholesterolu we krwi sprawia, że odkłada się on w naczyniach krwionośnych. Powoduje zwężenie ich światła i utratę elastyczności. Powstają zmiany miażdżycowe, które mogą prowadzić do zaburzeń krążenia i niewydolności serca.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wspomaga układ nerwowy
Dzięki zawartości witamin z grupy B, kwas chlebowy korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Witaminy z grupy B łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają sprawność intelektualną, pozytywnie wpływają na nasz nastrój.
Kwas chlebowy nie tylko ugasi pragnienie, ale też dostarczy do organizmu niezbędne witaminy i minerały.
Na następnym slajdzie poznasz przepis na domowy kwas chlebowy.
Przepis na kwas chlebowy
Podstawą dobrego kwasu chlebowego jest pieczony na naturalnym zakwasie chleb razowy.
Przepis:
- 30 dag suchego chleba razowego
- 2,5 l wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 dag drożdży
- rodzynki
- surowy ryż
Wodę zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie w piekarniku pieczemy pokrojony w kostkę chleb. Studzimy go i przekładamy do szklanego słoja lub kamiennego garnka. Zalewamy wodą i odstawiamy na trzy godziny.
Po tym czasie dodajemy rozpuszczone w niewielkiej ilości wody drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 24 godziny. Następnie roztwór przecedzamy i zlewamy do ciemnych butelek. Wypełniamy je do 3/4 wysokości. Do każdej dorzucamy kilka rodzynek i ziarenek ryżu.
Butelki przechowujemy w pozycji leżącej przez trzy dni. Tak przygotowany kwas chlebowy należy spożyć w ciągu czterech tygodni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl