Kwas chlebowy - idealny napój na upały. Poznaj jego właściwości

Kwas chlebowy znany był naszym przodkom, a Rosjanie i Ukraińcy uczynili z niego napój narodowy. Kwas chlebowy uzyskuje się w wyniku fermentacji chleba żytniego lub razowego. Początkowo wyrabiany był przez chłopów, ze względu na niskie koszty produkcji. Z czasem wzbudził zainteresowanie również szlachty, a jego właściwości zdrowotne docenili mnisi.

Obecnie kwas chlebowy przeżywa wzrost popularności. Stanowi alternatywę dla słodkich i kolorowych napojów gazowanych. Idealnie gasi pragnienie i ma właściwości lecznicze.

Zobacz galerię

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Nieodwracalnie niszczy trzustkę. Sprzyja rozwojowi cukrzycy

Zdrowotne właściwości kwasu chlebowego [123rf.com]Zdrowotne właściwości kwasu chlebowego [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Kwas chlebowy doskonale gasi pragnienie [123rf.com]

/ 5Wspomaga trawienie

Kwas chlebowy ma słodko-kwaśny smak z wyczuwalną nutą goryczki. Posiada też charakterystyczny bursztynowy odcień.

Napój bogaty jest w witaminy i bakterie, które wspomagają pracę układu trawiennego. Bakterie kwasu mlekowego przyśpieszają i regulują metabolizm, a także pomagają leczyć niestrawność.

Kwas chlebowy pomoże na problemy z jelitami. Ze względu na swoje probiotyczne działanie w naturalny sposób odbudowuje florę bakteryjną jelit.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Zapewnia młody wygląd

Kwas chlebowy jest również dobrym źródłem witamin C i E. Obie są przeciwutleniaczami, to znaczy że neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia.

Witamina C chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego i wspomaga tworzenie się kolagenu, który odpowiada za młody wygląd skóry.

Witamina E nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości. Dzięki niej skóra jest bardziej elastyczna i młodziej wygląda.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Obniża cholesterol

Substancje zawarte w kwasie chlebowym obniżają poziom cholesterolu LDL w krwi. Może być stosowany w profilaktyce miażdżycy.

Wysokie stężenie ''złego'' cholesterolu we krwi sprawia, że odkłada się on w naczyniach krwionośnych. Powoduje zwężenie ich światła i utratę elastyczności. Powstają zmiany miażdżycowe, które mogą prowadzić do zaburzeń krążenia i niewydolności serca.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Wspomaga układ nerwowy

Dzięki zawartości witamin z grupy B, kwas chlebowy korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Witaminy z grupy B łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają sprawność intelektualną, pozytywnie wpływają na nasz nastrój.

Kwas chlebowy nie tylko ugasi pragnienie, ale też dostarczy do organizmu niezbędne witaminy i minerały.

Na następnym slajdzie poznasz przepis na domowy kwas chlebowy.

/ 5Przepis na kwas chlebowy

właściwości zdrowotne kwasu chlebowego [123rf.com]
właściwości zdrowotne kwasu chlebowego [123rf.com] © Kwas chlebowy można przygotować w domu [123rf.com]

Podstawą dobrego kwasu chlebowego jest pieczony na naturalnym zakwasie chleb razowy.

Przepis:

  • 30 dag suchego chleba razowego
  • 2,5 l wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 dag drożdży
  • rodzynki
  • surowy ryż

Wodę zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie w piekarniku pieczemy pokrojony w kostkę chleb. Studzimy go i przekładamy do szklanego słoja lub kamiennego garnka. Zalewamy wodą i odstawiamy na trzy godziny.

Po tym czasie dodajemy rozpuszczone w niewielkiej ilości wody drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 24 godziny. Następnie roztwór przecedzamy i zlewamy do ciemnych butelek. Wypełniamy je do 3/4 wysokości. Do każdej dorzucamy kilka rodzynek i ziarenek ryżu.

Butelki przechowujemy w pozycji leżącej przez trzy dni. Tak przygotowany kwas chlebowy należy spożyć w ciągu czterech tygodni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka