Odchudzający król wśród warzyw. Zawiera najwięcej błonnika

Warzywa stanowią cenne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób i zapewniają nam witalność. Jednym z ważnych czynników, które powinniśmy brać pod uwagę, decydując się na określone warzywo, jest, przynajmniej w kontekście kontroli wagi, ilość zawartego w nim błonnika. Które warzywa mają go najwięcej?

To warzywo zawiera najwięcej błonnika. Odgrywa ważną rolę w profilaktyce osteoporozyTo warzywo zawiera najwięcej błonnika. Odgrywa ważną rolę w profilaktyce osteoporozy
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ranking warzyw o najwyższej zawartości błonnika

Błonnik to nieprzyswajalna część pożywienia pochodzenia roślinnego, która wykazuje szerokie spektrum działania i posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Odpowiednia ilość błonnika działa regulująco na pracę układu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom, wpływa na prawidłowe wydzielanie soków trawiennych, a także pozwala schudnąć bez wyrzeczeń. Poniżej prezentujemy ranking warzyw o najwyższej zawartości błonnika.

Kalafior: 2,1 grama błonnika na filiżankę (8 proc. dziennego zapotrzebowania)

Kalafior to wszechstronne warzywo wykorzystywane w wielu przepisach. To bomba odżywcza bogata w błonnik, witaminę C, witaminę K, kwas foliowy i potas.

Marchew: 3,6 grama błonnika na filiżankę (13 proc. dziennego zapotrzebowania)

Marchew poprawia zdrowie oczu, wspomaga trawienie i jest bogata w beta-karoten. Rozpuszczalny błonnik zawarty w marchwi pomaga regulować poziom cukru we krwi, a nierozpuszczalny wspomaga trawienie i promuje regularne wypróżnienia.

Słodkie ziemniaki: 3,8 grama błonnika na jedną sztukę (14 proc. dziennego zapotrzebowania)

Słodkie ziemniaki bogate są w witaminy A i C, wspomagają funkcje odpornościowe, wzrok i regulację poziomu cukru we krwi. Głównymi przeciwutleniaczami występującymi w słodkich ziemniakach są beta-karoten i antocyjanina, która poprawia funkcjonowanie mózgu.

Brukselka: 4,1 grama błonnika na filiżankę (15 proc. dziennego zapotrzebowania)

Brukselka jest bogata w witaminę K, co oznacza, że wspomaga zdrowie kości i serca oraz działa przeciwzapalnie.

Szpinak: 4,3 grama błonnika na filiżankę (15 proc. dziennego zapotrzebowania)

Szpinak wspiera zdrowie kości i serca, a także jest bogaty w żelazo i przeciwutleniacze - witaminę C i beta-karoten.

Jarmuż: 4,7 grama błonnika na filiżankę (17 proc. dziennego zapotrzebowania)

Jarmuż jest bogaty w witaminy A, K i C oraz związki o potencjalnym działaniu przeciwzapalnym.

Brokuły: 5 gramów na filiżankę (18 proc. dziennego zapotrzebowania)

Brokuły zawierają przeciwutleniające witaminy A i C, wapń oraz sulforafan, związek, który pomaga w walce z nowotworami. Wspomagają również funkcjonowanie układu odpornościowego i zdrowie kości.

Karczochy: 6,8 grama błonnika na średnią sztukę (24 proc. dziennego zapotrzebowania)

Karczochy może nie są tak powszechnie spożywane, jak brokuły, jarmuż czy szpinak, mimo że są wyjątkowo cenne. Oprócz błonnika zawierają także przeciwutleniacze i prebiotyki, wspomagają trawienie i zdrowie wątroby, a także obniżają poziom cholesterolu.

Zielony groszek: 7,2 grama na filiżankę (26 proc. dziennego zapotrzebowania)

Zwycięzcą rankingu i warzywem o najwyższej zawartości błonnika jest zielony groszek. Poza błonnikiem zawiera również białko. Warzywo to wpływa pozytywnie na stan naszego układu mięśniowego. Reguluje poziom cukru we krwi oraz dostarcza wielu witamin i minerałów. Spożywanie zielonego groszku zapobiega rozwojowi osteoporozy i zapalenia stawów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka