Odgrzewany ryż może zabić. Wszystko przez groźną bakterię

Ryż to uniwersalny i zdrowy dodatek do wielu dań, ale pod jednym warunkiem. Kluczowy jest sposób jego przygotowania i przechowywania. Łatwo się narazić na zatrucie pokarmowe, które może mieć bardzo poważne konsekwencje.

Odgrzewany ryż jest niebezpiecny dla zdrowiaOdgrzewany ryż jest niebezpiecny dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Syndrom smażonego ryżu

"Syndrom smażonego ryżu" (fried rice syndrome, FRS) to zatrucie pokarmowe, które może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia, a nawet życia.

Wszystkiemu winne są bakterie Bacillus cereus. Do zakażenia dochodzi głównie po spożyciu produktów zbożowych, takich jak makaron i ryż, które przechowywane były w temperaturze pokojowej. Zatrucie pokarmowe może objawiać się wymiotami i intensywną biegunką.

- W gotowanym makaronie, który stoi kilka dni, mogą się znajdować nie tylko bakterie Bacillus cereus, ale bardzo wiele innych pałeczek może się rozwijać, a także grzyby, które mogą mieć działanie chorobotwórcze. Taki makaron powinien być przechowywany maksymalnie dobę w lodówce. Powyżej dwóch dób stanowi zagrożenie dla zdrowia. Nawet jeżeli bakterii tam nie ma, to mogą rozwinąć się grzyby, które produkują toksyny szkodliwe dla naszego organizmu, a zwłaszcza wątroby. Mogą powodować m.in. raka pierwotnego wątroby - ostrzegał w rozmowie z WP abcZdrowie dr Piotr Gryglas.

Odgrzewając ryż, który był źle przechowywany narażamy się na zatrucie pokarmowe
Odgrzewając ryż, który był źle przechowywany narażamy się na zatrucie pokarmowe © Getty Images

Groźne zatrucie pokarmowe

Z reguły objawy zatrucia pokarmowego mijają w ciągu doby (zazwyczaj wystarczy nawodnienie i odpoczynek).

Niestety u niektórych osób może dojść do śmiertelnie niebezpiecznych powikłań. Najbardziej narażone są osoby z obniżoną odpornością, a także niemowlęta, osoby starsze i kobiety w ciąży.

B. cereus może powodować ciężkie i śmiertelne schorzenia, takie jak sepsa, a także zapalenie płuc, infekcyjne zapalania wsierdzia i zapalenie opon mózgowych.

Dlatego ryż po ugotowaniu należy szybko ostudzić, a następnie przechowywać go w lodówce w temperaturze 4 stopnie Celsjusza lub niższej, albo utrzymywać go w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka