- mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Odmiany gruszek i ich właściwości
Warto sięgać po gruszki i korzystać z ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie, zwłaszcza w czasie sezonu. Są wtedy najsmaczniejsze i łatwo dostępne.
Możemy wybierać spośród wielu odmian, na bazie których przygotujemy desery, przetwory, marynaty i kompoty.
Sprawdź, które odmiany są najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Niedobór, który powoli wyniszcza mózg. Zwiększa ryzyko chorób psychicznych
Gruszki na zdrowie
Wyróżniają się w szczególności wysoką zawartością jodu, który rzadko spotykamy w owocach. Pierwiastek ten ma bardzo dobry wpływ na tarczycę – poprawia jej funkcjonowanie.
W owocach gruszki znajdziemy również dużą zawartość boru. Wspomaga on prawidłową pracę mózgu i poprawia naszą koncentrację.
Dzięki niemu ograniczymy także utratę wapnia z kości, więc po owoce powinny sięgać także osoby ze zwiększoną łamliwością kości.
Zobacz więcej: Za jakie problemy zdrowotne możesz obwiniać swoją tarczycę?
Jakie gruszki wybierać?
Gruszki to świetny pomysł na niskokaloryczną przekąskę. Jeden owoc ma ok. 60 kalorii. Dostarczy nam za to wielu składników mineralnych, takich jak potas, fosfor i magnez, a także kwasów owocowych, pektyn.
Gruszki to też źródło witamin z grupy B (B1, B2 i B6), witaminy A oraz witaminy C.
Musimy jednak pamiętać, że lepiej jest sięgać po lekko twarde owoce. Wraz z dojrzewaniem wzrasta w nich bowiem ilość cukru.
Zobacz więcej: Gdzie można znaleźć potas?
Klapsa
Klapsa, znana też jako Faworytka, to jedna z najpopularniejszych odmian gruszek.
Charakteryzuje się dużymi, zielonymi owocami, z lekkimi czerwonymi "rumieńcami". Jest dosyć słodka i bardzo soczysta, a do tego możemy przechowywać ją nawet kilka tygodni.
Najwięcej witamin znajdziemy w skórce, więc warto zjadać owoce w całości.
Redakcja poleca: Kontrowersyjne wyniki badań na temat cholesterolu
Concorde
Gruszki to idealny składnik smacznych, jesiennych deserów. Najlepszym wyborem będzie odmiana Concorde, jedna z najpopularniejszych gruszek deserowych.
Pochodzi z Anglii i powstała po skrzyżowaniu Komisówki i Konferencji. Jej owoce są duże, słodkie i soczyste.
Sprawdzą się jako składnik deserów oraz kompotów. Możemy je również skarmelizować i podawać z sosem czekoladowym, lodami lub bitą śmietaną.
Zobacz także: Częste przeziębienia mogą być sygnałem, że w organizmie dzieje się coś poważnego
Aromatyczne przetwory
Na bazie gruszek możemy również przygotować smaczne przetwory na zimę. W tej roli świetnie sprawdzi się Lukasówka – jedna z najstarszych odmian gruszek.
Ma duże owoce, które dojrzewając, zmieniają kolor na żółty. Ma lekko winny smak, więc świetnie sprawdzi się jako baza do dżemów i konfitur.
Podobna w smaku, ale bardziej soczysta jest inna odmiana – Komisówka. Możemy wykorzystać ją do przetworów lub deserów.
Paryżanka
Gruszki możemy również zamarynować. Najlepszym wyborem będzie odmiana zwana Paryżanką. Jej owoce są bardzo aromatyczne, słodko-winne. Z powodzeniem można je przechowywać nawet do grudnia lub stycznia.
Aby zamarynować owoce, potrzebna będzie nam zalewa z wody, cukru i przypraw – np. cynamonu czy goździków. Tak przygotowane owoce stanowią ciekawy dodatek do mięsa lub serów.
Paryżanką możemy również nadziać kaczkę lub kurczaka, tworząc danie obiadowe na specjalne okazje.
Zobacz także: Właściwości gruszki
Przyjemność dostępna cały rok
Suszone gruszki to dobry pomysł na przekąskę podczas jesiennych i zimowych dni. Zdrowiej będzie je przygotować w domu (np. susząc w piekarniku), niż kupować dostępne w sklepach produkty zawierające dodatkowe konserwanty.
Do suszenia najlepsze są odmiany letnie i jesienne, np. Bonkreta Williamsa. Ma lekko masłowy miąższ o słodko-winnym smaku i lekko korzennym aromacie.
Wystarczy pokroić je na mniejsze cząstki i dokładnie wysuszyć, pozbywając się tym samym wody.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.