Odmiany gruszek i ich właściwości

Warto sięgać po gruszki i korzystać z ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie, zwłaszcza w czasie sezonu. Są wtedy najsmaczniejsze i łatwo dostępne.

Możemy wybierać spośród wielu odmian, na bazie których przygotujemy desery, przetwory, marynaty i kompoty.

Sprawdź, które odmiany są najzdrowsze i najsmaczniejsze.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Niedobór, który powoli wyniszcza mózg. Zwiększa ryzyko chorób psychicznych

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf.com

/ 7Gruszki na zdrowie

Wyróżniają się w szczególności wysoką zawartością jodu, który rzadko spotykamy w owocach. Pierwiastek ten ma bardzo dobry wpływ na tarczycę – poprawia jej funkcjonowanie.

W owocach gruszki znajdziemy również dużą zawartość boru. Wspomaga on prawidłową pracę mózgu i poprawia naszą koncentrację.

Dzięki niemu ograniczymy także utratę wapnia z kości, więc po owoce powinny sięgać także osoby ze zwiększoną łamliwością kości.

/ 7Jakie gruszki wybierać?

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Gruszki to świetny pomysł na niskokaloryczną przekąskę. Jeden owoc ma ok. 60 kalorii. Dostarczy nam za to wielu składników mineralnych, takich jak potas, fosfor i magnez, a także kwasów owocowych, pektyn.

Gruszki to też źródło witamin z grupy B (B1, B2 i B6), witaminy A oraz witaminy C.

Musimy jednak pamiętać, że lepiej jest sięgać po lekko twarde owoce. Wraz z dojrzewaniem wzrasta w nich bowiem ilość cukru.

/ 7Klapsa

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Klapsa, znana też jako Faworytka, to jedna z najpopularniejszych odmian gruszek.

Charakteryzuje się dużymi, zielonymi owocami, z lekkimi czerwonymi "rumieńcami". Jest dosyć słodka i bardzo soczysta, a do tego możemy przechowywać ją nawet kilka tygodni.

Najwięcej witamin znajdziemy w skórce, więc warto zjadać owoce w całości.

/ 7Concorde

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Gruszki to idealny składnik smacznych, jesiennych deserów. Najlepszym wyborem będzie odmiana Concorde, jedna z najpopularniejszych gruszek deserowych.

Pochodzi z Anglii i powstała po skrzyżowaniu Komisówki i Konferencji. Jej owoce są duże, słodkie i soczyste.

Sprawdzą się jako składnik deserów oraz kompotów. Możemy je również skarmelizować i podawać z sosem czekoladowym, lodami lub bitą śmietaną.

Zobacz także: Częste przeziębienia mogą być sygnałem, że w organizmie dzieje się coś poważnego

/ 7Aromatyczne przetwory

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Na bazie gruszek możemy również przygotować smaczne przetwory na zimę. W tej roli świetnie sprawdzi się Lukasówka – jedna z najstarszych odmian gruszek.

Ma duże owoce, które dojrzewając, zmieniają kolor na żółty. Ma lekko winny smak, więc świetnie sprawdzi się jako baza do dżemów i konfitur.

Podobna w smaku, ale bardziej soczysta jest inna odmiana – Komisówka. Możemy wykorzystać ją do przetworów lub deserów.

/ 7Paryżanka

Obraz
© Zdjęcie: 123rf.com

Gruszki możemy również zamarynować. Najlepszym wyborem będzie odmiana zwana Paryżanką. Jej owoce są bardzo aromatyczne, słodko-winne. Z powodzeniem można je przechowywać nawet do grudnia lub stycznia.

Aby zamarynować owoce, potrzebna będzie nam zalewa z wody, cukru i przypraw – np. cynamonu czy goździków. Tak przygotowane owoce stanowią ciekawy dodatek do mięsa lub serów.

Paryżanką możemy również nadziać kaczkę lub kurczaka, tworząc danie obiadowe na specjalne okazje.

Zobacz także: Właściwości gruszki

/ 7Przyjemność dostępna cały rok

Obraz
© Źródło: 123rf.com

Suszone gruszki to dobry pomysł na przekąskę podczas jesiennych i zimowych dni. Zdrowiej będzie je przygotować w domu (np. susząc w piekarniku), niż kupować dostępne w sklepach produkty zawierające dodatkowe konserwanty.

Do suszenia najlepsze są odmiany letnie i jesienne, np. Bonkreta Williamsa. Ma lekko masłowy miąższ o słodko-winnym smaku i lekko korzennym aromacie.

Wystarczy pokroić je na mniejsze cząstki i dokładnie wysuszyć, pozbywając się tym samym wody.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka