2 z 6Wartości odżywcze w kanapkach
Kryterium wyboru była zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, cukrów prostych i soli. Dlaczego?
Nasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnymi składnikami dla naszego organizmu. Nie powinny jednak dostarczać więcej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorii. Tak wynika z międzynarodowych norm.
- Nasycone kwasy tłuszczowe spożywane w nadmiarze (czyli w pożywieniu fast food, gdzie mamy ich wielką koncentrację) są bardzo szkodliwe dla człowieka. Ich nadmiar przyczynia się do zwiększenia poziomu złego cholesterolu, przyspiesza rozwój zmian miażdżycowych, a tym samym prowadzi do ryzyka wystąpienia chorób serca – komentuje Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyczka, autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Jak dodaje ekspertka, lekarze łączą również nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych ze wzrostem występowania nowotworów okrężnicy, gruczołu piersiowego i gruczołu krokowego.
Zobacz też: Sprawdź, o jakich problemach ze zdrowiem świadczą krosty na twarzy