Ogłoszono zwycięzcę. To warzywo jest najzdrowsze na świecie

Amerykańska agencja rządowa Centers for Disease Control and Prevention (CDC) przebadała 47 produktów spożywczych pod względem ich walorów zdrowotnych i odżywczych. Na liście znalazły się zielone warzywa, takie jak szpinak czy jarmuż. Jednak pierwsze miejsce na podium zajęła pewna niewielka i nietypowa roślina.

CDC wskazało najzdrowsze warzywo świata. Rzeżucha wodna chroni przed rakiemCDC wskazało najzdrowsze warzywo świata. Rzeżucha wodna chroni przed rakiem
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Mają najwięcej "mocy". 10 najzdrowszych warzyw

Badacze pod lupę wzięli "moc" 47 warzyw i owoców, oceniając je pod kątem kluczowych składników odżywczych oraz zawartościwitaminy A, B6, B12, C, D, E i K oraz potasu, błonnika, białka, wapnia, żelaza, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz cynku.

Pierwsza dziesiątka najzdrowszych warzyw to według organizacji kolejno:

  • rukiew wodna,
  • kapusta pekińska, która zajęła drugie miejsce,
  • boćwina,
  • szpinak,
  • cykoria,
  • sałata,
  • natka pietruszki,
  • sałata rzymska,
  • jarmuż,
  • rzepa.

Właściwości lecznicze nietypowych warzyw

Absolutnym faworytem okazała rukiew wodna, która zajęła pierwsze miejsce w rankingu. Ten liściasty przedstawiciel kapustnych rośnie w zbiornikach słodkowodnych, takich jak stawy czy jeziora. Rukiew wodną można spotkać w Polsce, choć nie jest częstym widokiem, bo porasta niemal wyłącznie zachodnią część kraju.

Rukiew wodna ma charakterystyczny pieprzny smak. Młode okazy można jeść na surowe, dojrzałe z kolei po obróbce termicznej
Rukiew wodna ma charakterystyczny pieprzny smak. Młode okazy można jeść na surowe, dojrzałe z kolei po obróbce termicznej © Pixabay

Nazywana u nas rzeżuchą wodną, jest spokrewniona także z rzodkiewką, a jej smak może przybliżyć nieco łacińska nazwa rośliny – Nasturtium officinale, czyli wykręcacz nosa. Ma ostry, pieprzny smak przypominający nieco rukolę oraz chrzan.

Młode okazy rzeżuchy wodnej mają delikatniejszy smak oraz strukturę, dlatego można posypywać nimi dania, dodawać do kanapek i sałatek. Dojrzała rukiew wodna ma znacznie bardziej intensywny smak, a przy tym łodygi są twarde i włókniste, dlatego wymaga obróbki termicznej.

Pogromca raka i bomba witaminowa

Warto polować na rukiew wodną w dużych marketach, bo roślina ma nie tylko intrygujący smak. Według ustaleń badaczy jest zasobna w witaminę A oraz potas, a ilość tego pierwiastka w rukwi jest wyższa nawet niż w pomidorach. Warzywo zawiera również większe ilości witaminy C niż pomarańcza, a także więcej silnego przeciwutleniacza - beta-karotenu, niż marchewka.

Badanie pod kątem fitochemicznym ujawniło, że rukiew wodna ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, chroni również przed uszkodzeniami DNA. Jest źródłem izotiocyjanianów, które odpowiadają za charakterystyczny smak warzywa. Zgodnie z wcześniejszymi badaniami substancje te jednocześnie hamują namnażanie komórek nowotworowych oraz zapobiegają nawrotom raka.

Naukowcy odkryli, że warzywo wykazuje działanie ochronne również na układ sercowo-naczyniowy i komórki wątroby. Jej właściwości doceniali zwolennicy medycyny ludowej, którzy uważali rukiew wodną za remedium na problemy z wątrobą oraz lekarstwo na kaszel i zaparcia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka