Trwa ładowanie...

Ogórki chronią serce. Oto powód, dlaczego warto je jeść regularnie

Avatar placeholder
24.05.2022 14:50
Spożywanie ogórków jest dobre dla serca. Oto powód, dlaczego warto je jeść regularnie
Spożywanie ogórków jest dobre dla serca. Oto powód, dlaczego warto je jeść regularnie (Getty Images)

Ogórek to popularne warzywo, ale nie wszyscy wiedzą o tym, że ma kilka wartości prozdrowotnych. Jest świetnym źródłem witamin, minerałów i nie tylko. Dlatego po ogórki powinny sięgać między innymi osoby, które zmagają się z nadciśnieniem i chorobami serca.

spis treści

1. Ogórek to trochę niedocenione warzywo, a szkoda

Chociaż ogórek uważany jest za pospolite warzywo bez wyraźnego smaku. Tymczasem okazuje się, że ma korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. W 90 proc. składa się z wody, a poza nią zawiera m.in. jeszcze witaminy (m.in. A, B3, B6, B12, C, K), minerały (np. fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo) i przeciwutleniacze. Ze względu na bogaty skład ogórek wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Jak dowodzą naukowcy, jedzenie tego warzywa wspomaga układ sercowo-naczyniowy.

Ogórek to warzywo, które zawiera wiele cennych składników dla zdrowia.
Ogórek to warzywo, które zawiera wiele cennych składników dla zdrowia. (Getty Images)
Zobacz film: "Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat"

Według naukowców ogórki są dobre dla serca, ponieważ pomagają regulować ciśnienie krwi ze względu na zawartość błonnika, potasu i magnezu. Dzięki temu może mniej dochodzić do uszkodzeń naczyń krwionośnych i nerwów kontrolujących pracę serca. Co więcej, badacze zalecają regularne spożywanie ogórków ze skórą, która jest prawdziwą skarbnicą cennych składników (np. antyoksydantów). Pozwoli to jednocześnie obniżyć poziom cukru we krwi oraz cholesterolu LDL we krwi.

2. Ogórki są dobre dla serca

To nie koniec właściwości prozdrowotnych ogórka. W skład warzywa wchodzą również flawonoidy - tzw. substancje naturalne występujące w roślinach o charakterze antyoksydacyjnym. Właśnie dzięki temu są w stanie neutralizować wolne rodniki. Przeciwutleniacze są odpowiedzialne za ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym, który spowodowany jest nadmiarem wolnych rodników w organizmie. Stan ten może sprzyjać rozwojowi bardzo wielu chorób, w tym nowotworów i chorób serca.

W ogórkach znajduje się też substancja o nazwie kukurbitacyny, która nadaje im gorzkawy smak. Jak pokazują badania naukowe, jest ona pomocna w walce z miażdżycą, czyli chorobą układu sercowo-naczyniowego polegającą na odkładaniu się blaszek miażdżycowych we wewnętrznych warstwach ścian naczyń tętniczych. Konsekwencją tego jest zmniejszenie światła naczynia, co utrudnia przepływ przez nie krwi. Może to prowadzić do niebezpiecznych powikłań, które są związane z całkowitym zablokowaniem przepływu krwi przez określone naczynia krwionośne.

Zobacz także: Najzdrowszy owoc na świecie rośnie w Polsce. Mało kto o nim wie

3. Ogórki na wiele sposobów

Ogórek stanowi zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Wbrew pozorom można przygotować go na wiele sposób. Jest świetnym składnikiem do zrobienia sosu tzatziki, soku, koktajlu czy sałatki greckiej. Można śmiało z niego również zrobić chłodnik, który jest jednym z najpopularniejszych dań polskiej kuchni spożywanych na zimno.

Anna Tłustochowicz, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze