Ogórki konserwowe z marchewką
Ogórki konserwowe to przysmak wielu z nas. Lubimy podgryzać je jako przystawkę lub przekąskę czy kłaść na kanapkę, by nadać jej nowy smak. Jeśli jesteś smakoszem ogórków konserwowych, to warto wypróbować ich nowy smak – z marchewką.
Składniki:
- małe ogórki;
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kolendra;
- czosnek (3 ząbki na słoik);
- marchew (5 talarków na słoik);
- 2,5 litra wody;
- 0,5 litra octu;
- 1,5 szklanki cukru;
- 0,5 szklanki soli.
Sposób przygotowania: Ugotuj zalewę z wody, octu, cukru i soli. Ogórki poukładaj szczelnie w słoiczkach z czosnkiem (3 ząbki do każdego słoika) i plastrami marchewki (ok. 5 talarów do każdego słoika). Całość zalej zalewą, dodaj przyprawy i pasteryzuj ok. 10 minut. Zalewę możesz wykorzystać także do przygotowania papryki i grzybków konserwowych.