Olej kokosowy wcale nie taki zdrowy!
Moda na olej kokosowy trwa już od kilku lat. Kobiety i mężczyźni na całym świecie stosują go do olejowania włosów, nawilżania ciała, ale przede wszystkim do gotowania. Dietetycy i lekarze do tej pory zachęcali do zastąpienia nim innych tłuszczów, które dodajemy do przygotowywania potraw. Teraz jednak okazało się, że olej kokosowy wcale nie jest tak zdrowy, jak sądziłeś.
1. Tłuszcz tłuszczowi nierówny
Chociaż trudno przyzwyczaić się do smaku mięsa smażonego na oleju kokosowym, zyskał on rzeszę zwolenników wśród osób dbających o zdrowie i wygląd. Lekarze biją jednak na alarm: olej kokosowy zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż oliwa z oliwek, smalec czy masło.
Raport wydany przez American Heart Association informuje, że olej kokosowy aż w 82 proc. składa się z tłuszczów nasyconych. Dla porównania, smalec wieprzowy zawiera 39 proc. tych tłuszczów, a masło 63 proc. Lekarze na świecie zgodnie twierdzą, że każdy z nas powinien ograniczyć spożywanie tych tłuszczów, ponieważ prowadzą one do powstawania złego cholesterolu LDL.
2. LDL a HDL
Cholesterol LDL prowadzi do narastania blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych, a w konsekwencji prowadzi do miażdżycy, udaru mózgu czy zawału serca. Z kolei dobry cholesterol HDL zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób. Dzieje się tak, ponieważ absorbuje cholesterol LDL z powrotem do wątroby, gdzie wypłukiwany jest z organizmu.
Więc zamiast jeść pokarmy bogate w tłuszcze nasycone, sięgajmy po te bogatsze w dobry cholesterol. Wśród nich znajdziemy chudy drób, ryby, warzywa strączkowe, orzechy czy awokado. Ograniczmy stosowanie oleju kokosowego na rzecz zdrowszej oliwy z oliwek, a olej kokosowy zostawmy sobie na włosy.