Olej kokosowy zabija komórki rakowe jelita grubego - najnowsze badania
Według American Cancer Society w tym roku w Stanach Zjednoczonych zdiagnozowanych będzie 95 270 nowych przypadków raka jelita grubego. Jak podaje Krajowy Rejestr Nowotworów, nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytu są trzecim najczęściej występującym na świecie nowotworem u mężczyzn i drugim u kobiet. W Polsce, co roku diagnozuje się aż 12 tys. zachorowań.
Australijscy naukowcy odkryli, że olej kokosowy może zniszczyć 90 proc. komórek nowotworowych w dwa dni. Czy to nowa szansa dla chorych?
1. Olej kokosowy niszczy komórki rakowe jelita grubego
Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii przeprowadzili badania in vitro na komórkach rakowych. Były one realizowane zaledwie przez dwa dni, ale już po tym krótkim czasie okazało się, że rezultaty sa spektakularne. Aż 90 proc. komórek rakowych jelita grubego zostało usuniętych.
Badacze uważają, że to obecność kwasu laurynowego w oleju kokosowym, która stanowi 50 proc. jego składu, zabija komórki nowotworowe.
Modelem, na którym przeprowadzone zostały badania były komórki jelitowe szczura. Jednak żeby potwierdzić tę tezę potrzebne są badania kilniczne. Na to jednak potrzeba czasu oraz pieniędzy. Wstępne informacje, które udało im się uzyskać są bardzo obiecujące, ale naukowcy obawiają się, że bariera pieniężna może okazać się nie do pokonania.
Najnowsze badania zostały opublikowane w czasopiśmie "Cancer Research", wydawanym przez Amerykańskie Stowarzyszenie na rzecz Badań nad Rakiem.
2. Olej kokosowy na wątrobę, miażdżycę, Alheimera i nie tylko
Olej kokosowy ze względu na swoje cenne właściwości stosowany jest w medycynie naturalnej od wieków.
Oprócz nasyconych kwasów tłuszczowych jest bogatym źródłem wielu witamin (B2, B6, E i C), minerałów (magnez, fosfor, żelazo), błonnika, dlatego też korzystnie wpływa na zdrowie.
Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antygrzybicze i przeciwutleniające.
Dowiedziono naukowo, że kokos zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę i zapalenie gardła.
Oprócz tego zapobiega miażdżycy, chorobom wątroby i otyłości. Stosowany zewnętrznie ochrania skórę przed promieniami UV i łagodzi stany zapalne.
Ponadto tłuszcze występujące w oleju kokosowym zapobiegają chorobom pęcherzyka żółciowego i pomagają w leczeniu Alzheimera, Parkinsona i Huntingtona. Specyfik jest także idealny dla osób cierpiących na cukrzycę typu II.
Olej kokosowy można kupić bez problemu w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet. Cena to ok. 30 zł.