Oliwa z oliwek jako uniwersalne lekarstwo
Na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO wkrótce umieszczona zostanie tradycyjna dieta śródziemnomorska, której podstawą jest oliwa z oliwek.
1. Dieta śródziemnomorska
Włosi cieszą się z wyróżnienia, jakie spotkało ich tradycyjną kuchnię. Niewątpliwa jest ogromna popularność kuchni śródziemnomorskiej na całym świecie. Produkty i potrawy składające się na nią to przede wszystkim: oliwa z oliwek (najlepiej z pierwszego tłoczenia), makarony, ryby, owoce morza, pieczywo, warzywa i owoce. Dieta oparta na takich składnikach jest smaczna, pełnowartościowa i zdrowa. Co więcej, jak wynika z przykładu Włochów, dieta śródziemnomorska zapewnia długowieczność. We Włoszech średni wiek mężczyzn przekracza 78 lat, a kobiet 84. Fakt ten to jeden z argumentów, które przesądziły o wpisaniu tej diety na listę UNESCO.
2. Właściwości oliwy z oliwek
Trudno wyliczyć wszystkie korzyści płynące ze spożywania oliwy z oliwek. Wśród jej właściwości jest między innymi zapobieganie chorobom nowotworowym i pomoc w leczeniu takich chorób i dolegliwości, jak zaparcia, nieżyt i owrzodzenie żołądka, miażdżyca, kamica nerkowa i cukrzyca. Co więcej, jest ona bogatym źródłem witaminy A, D, E i K. Działa także korzystnie na układ trawienny, który oczyszcza i reguluje. Kolejny ważny składnik oliwy z oliwek to kwas oleinowy, który chroni przed zapadaniem na astmę i choroby alergiczne.
3. Oliwa z oliwek jako lek na starość
Oprócz tego, że oliwa z oliwek, jako podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej, zapewnia długie życie, pozwala również dłużej cieszyć się młodością. Wynika to z jej zdolności do spowalniania procesów starzenia się organizmu i z przeciwdziałania tworzeniu się wolnych rodników.