Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy
Oliwa z oliwek ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża ciśnienie krwi i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „Environmental Health Perspectives” wykazują, że oliwa może również chronić organizm człowieka przed szkodliwym wpływem zanieczyszczenia powietrza.
Najnowsze badania
Naukowcy z Agencji Ochrony Środowiska zaprosili do badań trzy grupy osób w średnim wieku. Chcieli sprawdzić, czy spożywanie różnych rodzajów olejów może zmniejszać ryzyko związane z zanieczyszczeniem powietrza. Wdychanie go może zwiększać ciśnienie krwi, negatywnie wpływać na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, a nawet wywoływać udar mózgu i zawał serca.
Olej rybi kontra oliwa z oliwek
Pierwsza z grup przez miesiąc zażywała po trzy kapsułki z olejem rybim dziennie, druga grupa trzy kapsułki z oliwą z oliwek (odpowiednik około 2/3 łyżeczki), a trzecia grupa nie spożywała żadnych suplementów. Następnie wszyscy uczestnicy spędzili kilka godzin, oddychając filtrowanym, a potem zanieczyszczonym powietrzem. Na koniec wykonano testy sprawdzające stan zdrowia serca, ciśnienie krwi i funkcjonowanie tętnic pacjentów.
Poprawa odporności naczyń krwionośnych
Odkryto, że oliwa z oliwek w większym stopniu niż powszechnie zachwalany tran poprawia ogólną reakcję organizmu na oddychanie zanieczyszczonym powietrzem. Oliwa nie tylko znacząco wzmocniła odporność naczyń krwionośnych na obciążenia wywoływane przez zanieczyszczenia, ale zwiększyła również poziom tkankowego aktywatora plazminogenu (ang. tPA), który rozpuszcza zakrzepy krwi. – Są one częstym powodem zawałów serca, więc zwiększony poziom tPA może obniżyć ryzyko wystąpienia zawału – wyjaśnia Wayne Cascio, lekarz i współautor badań oraz kierownik Działu Zdrowia Publicznego Agencji Ochrony Środowiska.
Kwas oleinowy – źródło dobroczynnych właściwości
Co jest źródłem tego dobroczynnego wpływu oliwy? Naukowcy wierzą, że kwas oleinowy, składnik oliwy z oliwek znany z przeciwzapalnych właściwości, może odgrywać tu ważną rolę. Dzięki badaniom mamy kolejny dobry powód, aby włączać oliwę do codziennej diety.