4 z 6Ochrona przed udarem mózgu
Oliwki, a dokładniej sporządzony z nich olej, zainteresowały także francuskich badaczy, którzy doszli do wniosku, że codzienne spożywanie tego produktu może uchronić nas przed zagrażającym życiu udarem. Wyniki ich eksperymentu opublikowano w znanym czasopiśmie medycznym „Neurologia”, wydawanym przez Amerykańską Akademię Neurologii.
Eksperci zebrali informacje na temat stanu zdrowia 7625 osób powyżej 65. roku życia, które nigdy nie przeszły udaru. Następnie, po przeprowadzeniu ankiety, podzielili ich na trzy grupy, zgodnie z częstotliwością korzystania przez nich z oliwy z oliwek. Po pięciu latach okazało się, że ci, którzy określili je jako „bardzo częste”, byli o 41 proc. mniej narażeni na udar niż osoby niespożywające jej w ogóle. Wyniki pozostały bez zmian po uwzględnieniu ich masy ciała, rodzaju diety czy poziomu aktywności fizycznej.