Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Orzechy łagodzą cukrzycę!

Avatar placeholder
22.06.2015 14:49
Orzechy łagodzą cukrzycę!
Orzechy łagodzą cukrzycę!

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców ze szpitala Św. Michała i Uniwersytetu w Toronto wskazują, że diabetycy mogą w sposób naturalny wspomagać proces leczenia cukrzycy. Metoda jest bardzo prosta, a w dodatku smaczna: należy po prostu codziennie spożywać porcję orzechów.

1. Dieta w cukrzycy

Cukrzyca typu II nazywana insulinoniezależną jest chorobą przewlekłą. Chorzy, prowadząc zdrowy tryb życia oraz odpowiednio się odżywiając, mogą w znaczący sposób wpływać na gospodarkę weglowodanową. Dlatego podstawą leczenia w tych przypadkach jest właśnie odpowiednio zbilansowana dieta, która w wielu przypadkach wystarcza do utrzymania prawidłowego stężenia glukozy we krwi bez zażywania leków.

W badaniu opublikowanym w internetowym czasopiśmie „Diabetes Care”, zespół naukowców pod kierownictwem dr. Davida Jenkinsa z Uniwersytetu w Toronto opublikował wyniki badań dotyczących właśnie modyfikacji diety w cukrzycy typu II. Wynika z nich, że spożywanie już około 60 gramów orzechów dziennie pozwala skutecznie kontrolować glikemię oraz stężenie lipidów.

W trakcie badań chorym ustalono trzy różne rodzaje diet, w których węglowodany dostarczane były z różnymi rodzajami produktów:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
  • w pierwszej były to popularne w Stanach Zjednoczonych muffiny (niewielkie babeczki),
  • druga grupa dostawała zamiast nich miks różnych rodzajów orzechów,
  • w trzeciej diecie natomiast połączono muffiny z orzechami.

Pacjentów stosujących każdy z tych typów diety poddawano w trakcie jej trwania badaniom określającym poziom glukozy we krwi oraz stężenie tak zwanego „złego cholesterolu” LDL. Każdemu z nich przeprowadzono także test HbA1c, czyli tak zwanej hemoglobiny glikowanej – będący bardzo dobrym wskaźnikiem wyrównania cukrzycy. O ile bowiem doraźna kontrola glukozy pozwala jedynie określić jej poziom w danym momencie (wykonywania testu), o tyle HbA1c pokazuje średnią wartość cukru we krwi na przestrzeni ostatnich 6 miesięcy.

2. Orzechy w diecie cukrzyka

Wyniki wskazują, że orzechy mogą być istotne w leczeniu cukrzycy. Najlepszą poprawę kontroli glikemii uzyskano u osób, w diecie których węglowodany zastąpione zostały samymi orzechami. W pewnym stopniu polepszyła się ona również u tych badanych, którzy dostawali zestaw mieszany – muffiny i orzechy. Same babeczki natomiast nie miały pozytywnego wpływu na kontrolę cukrzycy u badanych pacjentów.

Jak wyjaśnił dr Jenkins – wyraźną poprawę wskaźnika HbA1c uzyskano tylko w przypadku stosowania diety z pełną porcją orzechów. Węglowodany uzupełniane właśnie nimi pozwalały też na znaczne obniżenie poziomu LDL i utrzymanie lepszych wyników regularnej kontroli glukozy we krwi. Orzechy nie tylko pomagają - ale i nie szkodzą. Naukowcy wskazali również na inny istotny fakt: ani w ich badaniach, ani w żadnych poprzednich, wyniki nie wskazywały na negatywne efekty zjadania wskazanych porcji orzechów. Pacjenci utrzymywali prawidłową masę ciała, co również jest istotne w przypadku cukrzyków – każdy „nadliczbowy” kilogram obciąża bowiem organizm i zmniejsza skuteczność wykorzystania hormonu insuliny.

Dietetycy zresztą już od dawna sugerują, że regularne spożywanie orzechów korzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz stanowią świetne źródło witaminy E. Ponadto zawierają znaczne ilości składników mineralnych – magnezu, potasu czy fosforu. W związku z tym polecane są również osobom, które pracują umysłowo i potrzebują poprawić koncentrację i zdolności intelektualne.

Ewa Czarczyńska

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze