3 z 8Ryba w ługu
Lutefisk to tradycyjna potrawa pochodząca ze Skandynawii. Jest to dorsz marynowany w roztworze z ługu sodowym. Ług sodowy jest substancją silnie żrącą. Używa się go na przykład do przeczyszczania odpływów, produkcji biopaliw oraz do tępienia chwastów. Ług w kontakcie ze skórą spowoduje poważne poparzenia, w zetknięciu z błonami śluzowymi oczu i języka, spowoduje ślepotę i utratę zmysłu smaku.
Po kilku dniach marynowania w ługu, ryby przemywane są wodą i następnie poddaje się je obróbce cieplnej, aby pozbyć się substancji chemicznej. Musi być to zrobione bardzo dokładnie i przez osobę, która się na tym zna. Jeżeli ryba nie zostanie dokładnie oczyszczona, grozi spożywającemu ją śmiertelne niebezpieczeństwo. Takie przypadki były już odnotowywane.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące najbardziej kalorycznych potraw na świecie
Zobacz także: Oto prosta receptura na naturalny lek. Wzmocni twoje serce i oczyści krew z cholesterolu