6 z 8Maniok
Maniok to roślina uprawna powszechnie występująca w Afryce, Ameryce Południowej, Azji oraz Karaibach. Najwięcej manioku produkuje Nigeria. Istnieje wiele odmian tego warzywa, przy czym słodkie odmiany są mniej trujące od gorzkich. Pod żadnym pozorem nie można jeść manioku surowego, ponieważ zawiera on trujące glikozydy: linamarin i lotaustralin. Łatwo przemieniają sie one w trujący kwas pruski. Brak ostrożności może zakończyć się śmiercią lub chorobą konzo, która wyrządza szkody w układzie nerwowym i powoduje trwałe kalectwo.
Usuwanie toksyn dokonuje się na różne sposoby, w zależności od regionów. W zachodniej Afryce bulwy manioku wkłada się na 3 dni do wody. Inną metodą jest starcie go i podsmażenie na oleju palmowym. Mimo że społeczności, które na co dzień spożywają maniok, znają techniki usuwania z nich toksyn, często jednak dochodzi do tragedii.
Zobacz także: Przez 15 lat przebywał w stanie wegetatywnym. Dzięki pionierskiej metodzie odzyskał świadomość