Trwa ładowanie...

Oto, co dzieje się w żołądku po zjedzeniu hamburgera z McDonald’s. Ten eksperyment wstrząsnął światem

Chociaż coraz więcej osób prowadzi zdrowy styl życia — unika przetworzonych produktów i regularnie ćwiczy — zdarza się, że sięgamy po tłuste i kaloryczne fast foody, które mogą mieć katastrofalny wpływ na nasze zdrowie. Być może eksperyment przeprowadzony przez angielskich naukowców sprawi, że na zawsze zrezygnujemy z hamburgerów serwowanych w popularnej sieci McDonald’s.

Zobacz film: "Kanapki z fast foodów. Dlaczego powinniśmy ich unikać?"

1. Przygotowania do eksperymentu

Naukowcy z University of Nottingham w Anglii przeprowadzili eksperyment, który pokazał, co dzieje się w organizmie człowieka po zjedzeniu hamburgera z popularnej sieci oferującej dania typu fast food. Sfilmowali jego przebieg, aby móc pokazać go szerszemu gronu zainteresowanych.

W tym celu wykorzystali próbkę kwasu solnego. Jest to kwas obecny w żołądku każdego człowieka, który bierze udział w trawieniu pokarmów (aktywuje enzymy trawienne), pomaga przyswajać witaminy i składniki mineralne. Kiedy jest go zbyt mało, pojawiają się: zgaga, wzdęcia i gazy.

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food
8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food [8 zdjęć]

Niemal każdy z nas zna smak produktów typu fast food. Jest on charakterystyczny, bardzo słony i nie dający...

zobacz galerię

W tym płynie naukowcy zanurzyli pół cheeseburgera kupionego w McDonaldzie (tym samym stworzyli środowisko, które imitowało żołądek człowieka) na 3 i pół godziny. Po upływie tego czasu ich oczom ukazał się zaskakujący widok.

2. Efekt eksperymentu

Fast food nie rozpuścił się zgodnie z przewidywaniami (wcześniejsze eksperymenty dowiodły, że sałatka owocowa rozpuszcza się w ciągu 30 minut). Choć kwas solny jest substancją silnie żrącą, produkt zmienił się w czarną i śliską grudę. Podobnie dzieje się, gdy cheeseburger dostanie się do naszego organizmu!

Zobacz także:

Powodem takiego efektu jest fakt, że cheeseburger zawiera duże ilości tłuszczów trans. To sprawia, że jest trudny do strawienia.

Wynik eksperymentu angielskich naukowców nie oznacza, że mamy zupełnie zrezygnować z jedzenia typu fast food — raczej powinniśmy je przygotowywać samodzielnie z wartościowych produktów, ograniczając ilość tłuszczu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.