2 z 5Jadła jabłka codziennie przez miesiąc. Efekty ją zaskoczyły
Jedzenie jabłek na czczo sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Owoce te są niskokaloryczne (jedna sztuka dostarcza ok. 50 kcal). Dzięki obecności w ich składzie błonnika (najwięcej tego składnika znajduje się w skórce i tuż pod nią) sycą na długo i hamują ataki głodu, a my nie odczuwamy potrzeby podjadania i przyjmowania dodatkowych kalorii.
Co więcej, błonnik oczyszcza jelita i przyspiesza trawienie. Ten składnik sprawia, że owoce usprawniają pracę układu pokarmowego (podobnie działają obecne w nich polisacharydy) i zapobiegają takim nieprzyjemnym dolegliwościom jak biegunki czy zaparcia. Jabłka zmniejszają też poziom cholesterolu we krwi, co nierzadko jest problemem osób zmagających się z nadwagą.
Warto pamiętać, że jabłka to dość słodkie owoce, które zawierają cukry proste (mogą przyczynić się do powstania tkanki tłuszczowej). Nie należy więc jeść ich wieczorem. Trzeba to robić umiarem.
Zobacz też: Test wiedzy o przeszczepach. Tylko lekarze dobrze odpowiedzą na wszystkie pytania