Owoc baobabu – właściwości odżywcze, zalety, baobab w diecie
Baobab jest drzewem, które rośnie w Afryce, Australii, Arabii Saudyjskiej i na Madagaskarze. Jego owoce mają cytrusowy posmak i docierają do nas najczęściej w wersji suszonej. Zarówno owoce jak i nasiona baobabu często mieli się na proszek, który dodaje się do produktów spożywczych. Jest on również stosowany jako naturalny konserwant.
1. Wartości odżywcze baobabu
Owoc baobabu jest bogaty w minerały takie jak: wapń, potas, magnez oraz cynk. Owoc baobabu jest także źródłem witamin (witamina A, witamina C, tiamina, witamina B6 i bioflawonoidy). Baobab ma również właściwości prebiotyczne. Porcja 4,5 g proszku (jedna łyżeczka) z baobabu zawiera 12 kcal oraz 2 g błonnika.
Miąższ owocu baobabu jest szczególnie bogaty w witaminę C – już 40 g pokrywa 100 proc. zalecanej dziennej dawki. Nasiona natomiast mają wysoką zawartość lipidową, a miąższ i liście wykazują duże właściwości przeciwutleniające.
Baobab ma dziesięć razy więcej błonnika niż jabłka, sześć razy więcej witaminy C niż pomarańcza, dwa razy więcej antyoksydantów niż jagody acai, dwa razy więcej wapnia niż mleko, cztery razy więcej potasu niż banan oraz pięć razy więcej magnezu niż awokado.
2. Baobab poprawia trawienie
Owoce baobabu poprawiają trawienie, wspomagają układ odpornościowy, ogólne nawodnienie organizmu oraz polepszają kondycję skóry.
Badania przeprowadzone na Oxford Brookes University udowodniły, że owoce te są bogate w polifenole i zmniejszają trawienie skrobi oraz poziom cukru we krwi.
Baobab był tradycyjnie stosowany w Afryce do leczenia biegunki, zatwardzenia i czerwonki. Błonnik występujący w jego składzie ma właściwości prebiotyczne, co wspomaga namnażanie zdrowych bakterii w jelitach.
3. Owoc baobabu w diecie
Baobab jest najpowszechniej dostępny w postaci sproszkowanej i stosowany w suplementach diety oraz mieszankach witaminowych. Proszek może być dodawany do smoothie, soków owocowych, płatków, jogurtów i nabiału. Sproszkowany owoc baobabu możemy przechowywać nawet 24 miesiące.