2 z 8Właściwości antynowotworowe grawioli
Grawiola rośnie w najcieplejszych krajach Ameryki. Wszystkie części tej rośliny, zarówno kora, korzenie, liście, jak i nasiona, stosuje się w leczeniu wielu chorób. Już w latach 40. ubiegłego wieku rozpoczęły się badania nad właściwościami antynowotworowymi grawioli. Zlecone zostały przez National Cancer Institute (Narodowy Instytut Raka) i National Institute of Health (Narodowy Instytut Zdrowia) w Stanach Zjednoczonych. Przeprowadzono wówczas około 20 niezależnych analiz, których wyniki wykazały, że chemiczne związki grawioli skutecznie niszczą komórki zmienione chorobotwórczo. Owoce grawioli to cenne źródło węglowodanów, przede wszystkim glukozy oraz fruktozy. Ponadto zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6), witaminę C oraz składniki mineralne: potas, żelazo, magnez i fosfor.