Owoc o tajemniczej nazwie. Jedz codziennie, by obniżyć poziom cholesterolu.

Walka z wysokim poziomem cholesterolu nie zawsze jest łatwa. Na szczęście istnieją naturalne metody, by go obniżyć. Niektóre z nich są również bardzo smaczne.

"Drzewo siedmiu cnót" i jego owoce. Eksperci chwalą ze względu na właściwości zdrowotne"Drzewo siedmiu cnót" i jego owoce. Eksperci chwalą ze względu na właściwości zdrowotne
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wysoki poziom cholesterolu a dieta

Jeśli we krwi znajduje się zbyt dużo substancji tłuszczowej, mówimy o podwyższonym poziomie cholesterolu. Początkowo nie powoduje to żadnych problemów, ale z czasem może prowadzić do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób.

Kumulacja cholesterolu prowadzi do blokady i stwardnienia naczyń krwionośnych, a tym samym utrudnia przepływ krwi i ostatecznie sprzyja rozwojowi miażdżycy oraz występowaniu udaru czy zawału serca.

Jedną z głównych przyczyn wysokiego poziomu cholesterolu jest nieodpowiednia dieta, szczególnie bogata w tłuszcze nasycone. Niektóre pokarmy mogą zwiększać poziom cholesterolu, inne mogą go obniżać, a odpowiednio dobrany jadłospis może poprawić stan naszego zdrowia.

Persymona nazywana jest też kaki, chińską śliwką i hurmą
Persymona nazywana jest też kaki, chińską śliwką i hurmą © Pixabay

Niepozorny owoc upora się z lipidami

Eksperci zalecają spożywanie persymony w celu obniżenia cholesterolu. Owoc zawiera błonnik, który według badań znacząco może przyczynić się do redukcji szkodliwych lipidów we krwi, a do tego pysznie smakuje.

Wiadomo również, że persymona jest bogata w beta-karoten i minerały, takie jak sód, magnez, wapń i żelazo, które korzystnie wpływają na stan zdrowia. Garbniki znajdujące się w owocach mają zdolność wiązania kwasów żółciowych.

Z badań opublikowanych w czasopiśmie ''Annals of Nutrition and Metabolism'' wynika, że błonnik bogaty w garbniki z młodych owoców persymony jest skutecznym produktem spożywczym do leczenia hipercholesterolemii.

Persymona pochodzi z Chin i północno-wschodnich Indii, ale obecnie uprawiana jest w wielu innych krajach. Owoce można spożywać na wiele sposobów – świeże lub przetworzone w formie dżemów, konfitur lub lodów. To też świetny dodatek do deserów i sałatek.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka