6 z 7Awokado
Pestka awokado jest duża i twarda, dlatego ląduje w koszu. Okazuje się, że jest ona jadalna i bardzo zdrowa.
Ma właściwości antyoksydacyjne, wymiata z organizmu wolne rodniki. Opóźnia też procesy starzenia się organizmu. Pestka zawiera również dużo błonnika.
Jak ją zjeść?
Po oddzieleniu pestki od miąższu trzeba ją dobrze wysuszyć na słońcu. Tak przygotowaną pestkę umieszczamy w woreczku i za pomocą młotka rozbijamy na kawałki.
Następnie przekładany cząstki do blendera albo młynka do kawy i miksujemy na proszek. Ma on gorzki smak, dlatego najlepiej dodawać go do soków lub koktajli.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Szkodliwy barwnik. W wielu krajach zakazany, u nas znajdziesz na każdej półce w sklepie