Wymiata trójglicerydy z krwi. Zapobiega miażdżycy i udarom
Czy wiesz, że codzienne spożywanie niewielkiej ilości octu jabłkowego może wspierać twoje zdrowie na co najmniej 8 sposobów? Spróbuj, po dwóch miesiącach twój organizm zmieni się nie do poznania!
- 1. Wartości odżywcze octu jabłkowego
- 2. Działanie octu jabłkowego
- 2.1. Działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
- 2.2. Wzmacnianie mikrobioty jelitowej
- 2.3. Korzystny wpływ na profil lipidowy
- 2.4. Redukowanie problemów skórnych
- 2.5. Regulacja ciśnienia krwi
- 2.6. Stabilizacja poziomu glukozy
- 2.7. Wsparcie dla trawienia
- 2.8. Zapobieganie reakcjom alergicznym
- 3. Zalecenia spożycia
1. Wartości odżywcze octu jabłkowego
Ocet jabłkowy to nie tylko popularny dodatek kulinarny, ale przede wszystkim źródło cennych witamin A, E i D oraz skarbnica przeciwutleniaczy (polifenole, chinony i katecholaminy). Jest tani i ma szereg właściwości prozdrowotnych. Oto 8 z nich.
2. Działanie octu jabłkowego
2.1. Działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
Ocet jabłkowy niszczy nawet bakterie E. coli i S. aureus! Zapobiega infekcjom, nie tylko w obrębie przewodu pokarmowego.
2.2. Wzmacnianie mikrobioty jelitowej
Ocet jabłkowy wzmacnia zdrową florę bakteryjną jelit, która ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego przyswajania składników odżywczych, funkcjonowania układu immunologicznego i nerwowego.
2.3. Korzystny wpływ na profil lipidowy
Regularne spożywanie octu jabłkowego może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów w organizmie, redukując ryzyko rozwoju miażdżycy oraz udaru mózgu.
2.4. Redukowanie problemów skórnych
Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne octu jabłkowego może przyczyniać się do redukcji problemów skórnych, takich jak trądzik czy łojotok. Kwasowość octu jabłkowego może pomagać w przywracaniu naturalnego pH skóry, a zawartość przeciwutleniaczy zapobiega jej starzeniu się.
2.5. Regulacja ciśnienia krwi
Ocet jabłkowy ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi, wspiera więc zdrowie serca i obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
2.6. Stabilizacja poziomu glukozy
Spożywanie octu jabłkowego przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi i zwiększenia wrażliwości komórek na insulinę, co jest ważne w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2.
2.7. Wsparcie dla trawienia
Ocet jabłkowy reguluje kwasowość żołądka, co jest pomocne przy zgadze i niestrawności, wspomaga trawienie, zmniejsza uczucie wzdęć i może łagodzić zaparcia.
2.8. Zapobieganie reakcjom alergicznym
Ocet jabłkowy sam w sobie nie jest uznawany za środek bezpośrednio zapobiegający alergiom. Dzięki właściwościom wzmacniającym układ odpornościowy i poprawiającym ogólną kondycję zdrowotną może jednak pośrednio wspierać organizm w walce z różnymi reakcjami alergicznymi.
3. Zalecenia spożycia
Optymalnym sposobem na czerpanie korzyści zdrowotnych z octu jabłkowego jest spożycie go na czczo. Mieszanka jednej łyżki octu, łyżki miodu, szczypty pieprzu cayenne, cynamonu i imbiru w szklance wody stanowi idealny początek dnia. Jeśli jednak nie masz pod ręką pozostałych wymienionych składników, możesz wypić sam ocet z wodą. Będzie mniej smacznie, ale niemal równie zdrowo.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl