Oxymel - starożytna mikstura. Wystarczy łyżka dziennie, by wirusy trzymały się z daleka
Oxymel, czy też cydr ognisty, to naturalny antybiotyk, który sprawdzi się nie tylko na przeziębienia. Mikstura znana jest od starożytności, warto więc przygotować ją w domu, by korzystać z jej właściwości zdrowotnych.
1. Mikstura znana od starożytności
Dziś oxymel jest słodzonym maceratem ziołowym, jednak przez starożytnych Greków tak nazwane było wino wytwarzane z octu jabłkowego i miodu. Pierwotnie był trunkiem, a dopiero z czasem zaczęto doceniać jego właściwości i wzbogacać skład.
Cydr ognisty oprócz octu i miodu zawiera czosnek, cebulę, chrzan, imbir oraz pieprz. Niektórzy dodają również inne składniki, jak choćby ostre papryczki lub cytryny.
Zanim jednak zabierzemy się do robienia mikstury, warto wiedzieć, jakie korzyści płyną ze spożywania mikstury, ponieważ jest ich całkiem sporo. Oxymel sprawdzi się przy wielu różnych dolegliwościach.
2. Wpływ cydru ognistego na zdrowie
Przede wszystkim cydr ognisty wzmocni naszą odporność, a tym samym pomoże chronić nas przez infekcjami i złagodzi ich przebieg. Ocet jabłkowy wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, a mikstura także poprawi trawienie.
Składniki zawarte w oxymelu mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe i powszechnie są stosowane w łagodzeniu objawów przeziębienia i innych infekcji. Z kolei imbir świetnie wpływa na układ pokarmowy.
Imbir łagodzi dyskomfort po posiłku i jest sprawdzonym sposobem na łagodzenie nudności oraz wymiotów. Cydr ognisty jest pełen przeciwutleniaczy, które spowalniają działanie wolnych rodników, a tym samym poprawiają funkcjonowanie organizmu.
3. Jak przygotować oxymel?
Do przygotowania mikstury będzie potrzebna:
- cebula,
- czosnek,
- chrzan,
- pieprz cayenne,
- ocet jabłkowy,
- miód.
Cebulę i czosnek drobno ciekamy, a imbir i chrzan ścieramy. Składniki przekładamy do dużego słoja i macerujemy w occie jabłkowym. Po czterech do sześciu tygodni powstałą mieszankę przelewamy do butelki i dodajemy miód.
Oxymel należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Należy spożywać łyżkę dziennie, ale podczas choroby dawkę można zwiększyć nawet do 45 ml. Miksturę można także rozcieńczyć wodą.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl