3 z 6Imbir
W składzie imbiru znajdziemy wiele cennych substancji. Należą do nich olejki eteryczne (gingerol i zinferon), dzięki którym ma on szereg właściwości leczniczych. Imbir ma działanie rozgrzewające. Dodaje nam sił witalnych. Jednak co najważniejsze o tej porze roku - podnosi odporność.
Dzięki właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym stosowany jest przy przeziębieniach. Wpływa korzystanie na cały organizm.
Pomoże też osobom, które cierpią na mdłości, mają problemy trawienne, obrzęki, bóle miesiączkowe, migreny czy kłopoty z koncentracją.
Dodatkowo zmniejsza uczucie zmęczenia i wpływa korzystnie na nastrój.
W przypadku przeziębień i grypy, najlepiej dodawać świeży imbir do herbaty. Obierając korzeń ze skórki, krojąc go i dodając do ciepłego wywaru zachowasz najwięcej jego właściwości.
Zobacz też: Kobiety powinny jeść jak najczęściej. Chroni przed nowotworem jajników.