7 z 8Domowy paprykarz szczeciński
(wp.pl) Warto starać się kupować pojedyncze produkty i to z nich samodzielnie przygotowywać gotowe potrawy. Dzięki temu możemy mieć pewność, co się w nich znajduje
- Warto starać się kupować pojedyncze produkty i to z nich samodzielnie przygotowywać gotowe potrawy. Dzięki temu możemy mieć pewność, co się w nich znajduje. Będą też charakteryzować się wysoką jakością, a co za tym idzie wartością odżywczą, zawartością witamin i minerałów. Dzięki temu zyska na tym zdrowie - mówi dietetyk, Robert Lipert.
Dlatego warto włożyć nieco wysiłku w przygotowanie domowego paprykarza. Wszystko, czego będziesz potrzebować to:
- wędzony łosoś;
- woreczek ryżu;
- 1 cebula;
- 1 marchew;
- ząbek czosnku;
- 1 puszka krojonych pomidorów;
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- oliwa;
- papryka ostra, papryka słodka, sól, pieprz - do smaku.
Rybę rozdrabniamy, ryż gotujemy. W garnku podgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i startą marchewkę. Dodajemy pomidory, wsypujemy przyprawy i podlewamy odrobiną wody, gotujemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy mięso ryby i ryż. Gdy danie ostygnie, podajemy z chlebem.
Zobacz także: Cztery składniki, które warto dodawać do kawy. Będzie zdrowsza