Trwa ładowanie...

Dania z ryb

Ryby

Ryby to jeden z najbardziej niedocenianych elementów naszej codziennej diety. Potrawy z ryb powinny zagościć na naszych stołach codziennie, jeżeli zależy nam na zrównoważonym jadłospisie, bogatym w witaminy i kwasy tłuszczowe. Jak prawidłowo wybrać ryby? Które gatunki ryb wybierać i w jaki sposób przyrządzić z nich smaczne dania?

Ryby – właściwości

Ryby są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, głownie kwasów omega-3, które posiadają udowodnione pozytywne działanie na układ krążenia oraz wygląd skóry. W daniach z ryb znajdziemy także bogactwo witamin, takich jak między innymi witamina A, witamina D czy witamina E.

Ryby – jakie gatunki wybierać?

Przygotowując potrawy z ryb, warto sięgać szczególnie po ryby morskie, zawierające w sobie prawdziwe bogactwo witamin i dobrych tłuszczy. Warto sięgać po gatunki, takie jak np. dorsz, makrela, tuńczyk i łosoś.

Ryby morskie, choć nieco bardziej kaloryczne, dostarczą nam więcej kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Ryby słodkowodne są mniej kaloryczne. Gatunki te są również lekkostrawne, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie dobre dla zdrowia, będą między innymi okoń, pstrąg czy węgorz.

Ryby – przepisy na dania z ryb

Dania z ryb możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Osoby dbające o sylwetkę lub będące na diecie odchudzającej powinny rozważyć przede wszystkim ryby pieczone w piekarniku. Taki sposób przyrządzenia ograniczy kaloryczność posiłku.

Innym sposobem na smaczny obiad z wykorzystaniem ryb będą pulpety rybne lub zupa rybna. Dzięki rozgrzewającym przyprawom, między innymi imbirowi, danie pozytywnie wpłynie na przemianę materii.

Ryby są jednak nie tylko dobrym rozwiązaniem na smaczny obiad. Pasta rybna, np. pasta z makreli lub z dorsza, będzie stanowiła zdrowe uzupełnienie śniadania lub drugiego śniadania. W takiej postaci polecana jest szczególnie dzieciom.

Innymi ciekawymi sposobami na przyrządzenie dań z wykorzystaniem ryb, będą sałatki, takie jak sałatka z tuńczykiem lub warzywna potrawka z łososiem.

Fanom surowych ryb do gustu przypadnie natomiast sushi, które z łatwością można przygotować w domu. Warto jedynie pamiętać, aby jego podstawą były ryby i warzywa, a unikać wysokokalorycznych dodatków, takich jak sosy czy dodatkowa panierka.