Trwa ładowanie...

Magda Gessler ostrzega przed tanimi śledziami z wiaderka. Pasożyty w rybie - sprawdź, co podajesz bliskim podczas Wigilii

"Każdy czeka na tego idealnego śledzia, a ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca lub jaj tasiemca, która się znajduję w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia" – ostrzega Magda Gessler w swoim filmie. Czy powinniśmy się bać?

Zobacz film: "Rozgrzewający zbiteń. Rosyjski napój na pasożyty"

1. Magda Gessler nie kupuje śledzia w Polsce

Znana polska restauratorka, Magda Gessler, twierdzi, że w Polsce nie można kupić śledzia, który jest świeży, dobry i bezpieczny dla zdrowia. Sama woli kupować go u naszych zachodnich sąsiadów, bo jak twierdzi, tam jest idealny. Czyli jaki?

"Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku. O takiego bardzo trudno. Powinien mieć też głowę, a o to jeszcze trudniej" – wyjaśnia Magda Gessler.

Magda Gessler
Magda Gessler (ONS)

To prawda, w niewielu polskich sklepach można kupić takie śledzie, a jest to związane z kosztami ich produkcji. Śledź solony, przełożony do wiaderka to koszt ok. 9 zł/kg. Ten z beczki jest dwa razy droższy i kosztuje ok.16 zł/kg. Czy warto zapłacić więcej?

2. Pasożyty w śledziach (Anisakis simplex )

W rybach dziko żyjących występuje wiele pasożytów i jak zapewnia dr Katarzyna Nadolna–Ałtyn z Morskiego Instytutu Rybackiego PIB w Gdyni, jest to zjawisko powszechne. Jak wyeliminować nieproszonych gości z ryb?

- Sam proces przygotowania ryb do sprzedaży, czyli ich patroszenie eliminuje pasożyty żyjące w układzie pokarmowym. Poza tym procedury europejskie wymagają, żeby ryby, które trafiają do sprzedaży, były poddane obróbce termicznej. Żeby zabić nicienie należy ryby mrozić przez 24 h w temperaturze minus 20 stopni – wyjaśnia dr Nadolna-Ałtyn.

Śledzie sprzedawane w marketach
Śledzie sprzedawane w marketach (East News)

Jednak śledzie na wigilijny stół kupujemy surowe i nie mamy pewności, czy przeszły obróbkę termiczną. W dodatku na stoiskach rybnych sprzedawcy zapewniają, że ich produkt nie był mrożony. Jak zatem wybrać te bez pasożytów?

- Na pewno trzeba się im przyjrzeć, a przed przygotowaniem potrawy na stół ryby należy zamrozić lub poddać wysokiej temperaturze np. usmażyć. Solenie i marynowanie nie zabije niektórych nicieni - mówi dr Nadolna-Ałtyn. - Trzeba pamiętać, że pasożyty preferują określone organy ryby, co oznacza, że np. tasiemce bytują jedynie w przewodzie pokarmowym, który jest usuwany podczas patroszenia, jednak nicienie mogą migrować do mięśni, czyli mogą znaleźć się w filecie – wyjaśnia.

Śledzie w zalewie
Śledzie w zalewie (East News)

Czy śledzie z wiaderka w zalewie octowej, czy też oleju są bezpieczne? Takiej informacji powinniśmy szukać na opakowaniu i skupić się na tym, czy produkt był poddany obróbce termicznej.

Kiedy jednak zauważyliśmy pasożyty w rybie, nie należy panikować. O ile nie jedliśmy jej surowej, nie ma podstaw do obaw o własne zdrowie (chyba, że jesteśmy wrażliwi na alergeny). Problem pojawia się, kiedy ryba nie była wcześniej poddana obróbce termicznej. Wowczas powinniśmy zgłosić się do lekarza, powiadomić sklep i sanepid.

3. Nicienie, tasiemce i kolcogłowy

Kiedy jednak dojdzie do zarażenia, trzeba szybko działać. Przewód pokarmowy człowieka stwarza idealne warunki do rozmnażania się pasożytów. Nicienie żyją w jelicie cienkim około 12-18 miesięcy i wywołuje szereg chorób, takich jak: glistnica (askarioza).

Śledź na wigilijnym stole
Śledź na wigilijnym stole (East News)

Zakażenie zazwyczaj przebiega bezobjawowo, jednak organizm, broniąc się przed nieproszonymi gośćmi może podnieść temperaturę ciała, dlatego możliwe jest występowanie gorączki. Niektórzy pacjenci skarżą się na bóle brzucha, nudności i biegunkę.

4. Śledź śledziowi nierówny

Bogatsi w tę wiedzę, podczas świątecznych zakupów powinniśmy kierować się przede wszystkim jakością ryby i zainteresować się tym, czy ryba była wcześniej mrożona. W tym przypadku to zaleta. Śledź z wiaderka może nie być najlepszym wyborem, szczególnie gdy nie widnieje na nim informacja o obróbce termicznej.

Warto pamiętać, że choć nie lubimy przepłacać, lepiej wydać kilka złotych więcej niż płacić za to zdrowiem przez kolejny rok.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.