Trwa ładowanie...

Pasta słonecznikowa ze szczypiorkiem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 05.09.2013 13:30
Pasta słonecznikowa ze szczypiorkiem
Pasta słonecznikowa ze szczypiorkiem

Kuchnia wegańska wykorzystuje słonecznik na wiele sposobów. Może on być dodawany do dań gorących, ale na jego bazie można przyrządzać doskonałe pasty. Jednym z takich pomysłów jest przepis wegański na pastę ze słonecznikiem i szczypiorkiem.

Składniki:

  • szklanka łuskanego słonecznika,
  • nieduży pęczek szczypiorku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • woda,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Zalej łuskany słonecznik wodą i mocz go przez kilka godzin. Do słonecznika dodaj oliwę i rozdrobnij w blenderze. Następnie dodaj wodę, najlepiej tę z moczenia słonecznika, i miksuj dalej, aż do uzyskania jednolitej konsystencji pasty. Dopraw solą i dodaj posiekany szczypiorek. Możesz podawać z pieczywem albo warzywami.

Kmila Krocz

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze