Pasta z avocado
Pasta wegańska z avocado i czosnkiem to doskonałe połączenie równoważących się smaków – łagodnego avocado i ostrego czosnku. Pasta z avocado powinna być jedzona nie tylko przez zwolenników kuchni wegańskiej, ale także pozostałe osoby, bowiem avocado jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają miażdżycy.
Składniki:
- dojrzałe avocado,
- oliwa z oliwek,
- kropla cytryny,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Przetnij avocado wzdłuż, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ łyżeczką. Rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dolej dwie łyżki oliwy i kilka kropel cytryny, mieszając wszystko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.