Pasta z bakłażana i orzechów włoskich
Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację.
1. Składniki
1 duży bakłażan;
1 szklanka orzechów włoskich;
2 łyżeczki startego świeżego imbiru;
2 ząbki czosnku;
1 łyżka oliwy z oliwek;
3 ziarenka ziela angielskiego;
sól, pieprz do smaku.
2. Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nakłuj bakłażana w kilku miejscach widelcem i piecz do miękkości, około 45 minut. Podczas gdy bakłażan będzie w piekarniku, posiekaj orzechy. Upieczonego bakłażana wyciągnij z piekarnika. Ściągnij skórkę, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Do masy dodaj imbir, oliwę z oliwek oraz ziele angielskie, sól i pieprz do smaku oraz orzechy. Przełóż do salaterki. Pastę można podawać z pieczywem pełnoziarnistym, chrupkim lub krakersami.
Ilość porcji: 8
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 98 kcal |
Tłuszcz | 8,0 g |
Tłuszcze nasycone | 0,8 g |
Białko | 2,2 g |
Węglowodany | 6,4 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Błonnik | 2,2 g |
Witamina A | 70,0 j.m. |
3.
4. Komentarz
Ta wyrafinowana potrawa jest pełna smaku oraz aromatu, a zawarte w niej witaminy, sole mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe sprawiają, że jest bardzo zdrowa i poprawia witalność organizmu.