Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 16:35
Pasta z bakłażana i orzechów włoskich
Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację.

1. Składniki

1 duży bakłażan;


1 szklanka orzechów włoskich;


2 łyżeczki startego świeżego imbiru;

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2 ząbki czosnku;


1 łyżka oliwy z oliwek;


3 ziarenka ziela angielskiego; 


sól, pieprz do smaku.

2. Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nakłuj bakłażana w kilku miejscach widelcem i piecz do miękkości, około 45 minut. Podczas gdy bakłażan będzie w piekarniku, posiekaj orzechy. Upieczonego bakłażana wyciągnij z piekarnika. Ściągnij skórkę, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Do masy dodaj imbir, oliwę z oliwek oraz ziele angielskie, sól i pieprz do smaku oraz orzechy. Przełóż do salaterki. Pastę można podawać z pieczywem pełnoziarnistym, chrupkim lub krakersami.

Ilość porcji: 8

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie98 kcal
Tłuszcz8,0 g
Tłuszcze nasycone0,8 g
Białko2,2 g
Węglowodany6,4 g
Cholesterol0,0 mg
Błonnik2,2 g
Witamina A70,0 j.m.

3.

4. Komentarz

Ta wyrafinowana potrawa jest pełna smaku oraz aromatu, a zawarte w niej witaminy, sole mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe sprawiają, że jest bardzo zdrowa i poprawia witalność organizmu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze