Pasta z sosem cytrynowym
Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację. Przygotowanie tej potrawy nie powinno sprawić kłopotu nawet mało doświadczonym kucharzom.
Składniki:
- 450 g makaronu penne,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 filety z kurczaka, pokroić w kostkę,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 szklanka bulionu z kurczaka,
- 2 szklanki śmietany kremówki,
- starta skórka z jednej cytryny,
- 1/4 szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Przygotowanie:
We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron na półtwardo, po czym odcedź i odstaw. Kurczaka pokrój w niewielką kostkę, natrzyj ziołami prowansalskimi i szczyptą soli, po czym wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelni. Smaż nie za długo – 5-7 minut zupełnie wystarczy, po czym odłóż kurczaka, a tłuszcz zlej. Na tę samą patelnię wlej bulion, dodaj śmietanę, pieprz i skórkę z cytryny i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 10 minut, po czym dodaj makaron, kurczaka, pietruszkę, sok z cytryny i dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Gdy danie zgęstnieje, podawaj w głębokich talerzach.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 504,72 kcal |
Białka | 13,45 g |
Węglowodany | 53,33 g |
Tłuszcze | 26,61 g |
Błonnik | 2,38 g |
Komentarz:
Wszelkie potrawy, które bazują na makaronie, czyli tak zwane pasty, potrzebują doskonałego wypełnienia – w tej propozycji ważny jest nie tyle kurczak, co przyprawy. Wszystko pasuje idealnie.