Pasta ze szpinakiem
Składniki:
- 350g makaronu penne
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 200g śmietany kremówki
- 1 paczka sera mozarella
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny
- parmezan
Przygotowanie:
Rozmrozić szpinak i wrzucić do rondla, w którym wcześniej należy rozgrzać oliwę. Dodać do rozmrażającego się szpinaku czosnek, doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec tego czasu dodać do rondla śmietanę, wymieszać i dalej dusić. Na sam koniec dodać ser mozarella, wymieszać i trzymać na ogniu do momentu, aż ser w całości się roztopi. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron al dente. Gdy będzie już dobry, odcedzić i wsypać do rondla. Wymieszać wszystko i włożyć na talerze. Całość, tuż przed podaniem, posypać parmezanem.
Komentarz:
Makaron penne ze szpinakiem to bardzo tradycyjna włoska pasta. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu i niezwykle zdrowa ze względu na składnik, jakim jest szpinak. To zielone, wywołujące różne emocje, warzywo jest jednym z najzdrowszych elementów flory. Dzięki swoim składnikom pomaga zwalczać artretyzm, reumatyzm, choroby nerek czy wątroby. Poza tym wzmacnia odporność i funkcjonowanie układu nerwowego. Warto więc czasem zjeść taką pastę ze szpinakiem.