Patison - właściwości, zastosowanie w kuchni, kiszone patisony

Patisony to warzywa będące odmianą zwyczajnej dyni, należy do rodziny dyniowatych. Jest to roślina jednoroczna pochodząca z Ameryki Północnej. Owoce patisona są duże, biało-zielonkawe, mają charakterystyczny wygląd, wyglądając jak dwa talerze o pofałdowanych brzegach złożone ze sobą. Wielkość patisonów może być różna, od 10 do 20 centymetrów średnicy. Patisony cieszą się popularnością w Europie, szczególnie zachodniej i południowej, oraz w Rosji.

Patisony, których używać będziemy w kuchni, powinny być stosunkowo młodePatisony, których używać będziemy w kuchni, powinny być stosunkowo młode
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Właściwości patisonów

Owoce patisonów są lekkostrawne, mają delikatny smak i świetnie nadają się do zastosowania w diecie odchudzającej, ponieważ nie zawierają dużo węglowodanów. Patisony charakteryzują się delikatnym smakiem i aromatem, który przywodzi na myśl inne warzywa z tej rodziny, takie jak dynie, cukinie lub kabaczki].

100 gramów patisona zawiera jedynie 20 kalorii, przez co jest to świetna propozycja dla osób na diecie odchudzającej, chcących urozmaicić paletę smaków swoich dań. Na 100 gramów patisonów przypadają jedynie 2 gramy węglowodanów, co sprawia, że osoby chore na cukrzycę nie muszą obawiać się problemów po spożyciu tych warzyw.

Kolejna dietetyczna cecha patisonów to niska zawartość tłuszczów, przez co mogą być składnikiem diet redukcyjnych. Mimo, że patisony nie zawierają wiele węglowodanów i tłuszczu, są to warzywa bogate w składniki mineralne i witaminy.

Jakie warzywa jeść jesienią?

Patisony to warzywa świetnie nadające się do urozmaicenia kuchni w diecie odchudzającej
Patisony to warzywa świetnie nadające się do urozmaicenia kuchni w diecie odchudzającej © 123RF

Wartości odżywcze patisonów to przede wszystkim magnez, potas oraz wapń. Pierwiastki te wpłyną pozytywnie na nasz układ nerwowy, a także mięśniowy i sercowy. Wysoka zawartość potasu poprawi pracę mózgu i proces zapamiętywania.

Witaminy w patisonach należą do grupy witamin B, jednak przeważająca ilość to witamina C, czyli kwas askorbionowy, której patisony są prawdziwą skarbnicą. Właściwości patisonów to również wpływ na przewód pokarmowy, ponieważ regulują one pracę żołądka i zapobiegają zmianom metabolizmu.

Przeczytaj także

Zastosowanie patisona

Patisony, których używać będziemy w kuchni, powinny być stosunkowo młode. Patisony powinny mieć jedynie kilka dni, ponieważ w takim wypadku są one najbardziej delikatne i soczyste, mają także najlepszy smak. Młode patisony mogą być zastosowane w różnych sałatkach, jednak także starsze mają swoje zastosowanie.

Można używać ich z powodzeniem w różnego rodzaju smażonych bądź duszonych potrawach. Starsze patisony mogą zastąpić ziemniak, jednak powinniśmy pamiętać o usunięciu skórki ze starszych patisonów, ponieważ jest ona zbyt gruba. Patisony doskonale nadają się do kiszenia bądź marynowania, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się nimi przez cały rok.

Kiszone patisony

Kiszone patisony przygotujemy w prosty sposób, a potrzebne nam będą do tego jedynie same patisony, najlepiej małe i młode, małe słoiki, czosnek i nać kopru włoskiego.

Aby przygotować kiszone patisony, myjemy i wycieramy je, w między czasie gotując wodę z solą. Wyparzamy nasze słoiki, a następnie wkładamy do nich patisony, jeden ząbek czosnku oraz kawałek kopru. Zalewamy słoiki wrzącą wodą z solą, a następnie zakręcamy i odstawiamy. Kiszone patisony będą gotowe już po 2-3 dniach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka