Pełne witamin produkty, których nie jadasz

Marmite to produkt popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie wykorzystywany jest powszechnie jako smarowidło do pieczywa. Warto wiedzieć, że stanowi on produkt uboczny procesu warzenia piwa. Warto włączyć do diety marmite, gdyż jest to bogate źródło witaminy B12, kwasu foliowego, niacyny oraz ryboflawiny.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa David Martyn Hunt / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

/ 9Wodorosty brązowe

Wodorosty to bardzo zdrowy produkt żywnościowy, który stanowi nieodłączny element sushi. W ich składzie zawarte są witaminy z grupy B, A, C, E oraz K. Poza tym wodorosty są bogate w wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz jod. Niestety, są mało popularnym składnikiem racjonalnej diety.

/ 9Sok winogronowy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa K. Kendall / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Niestety, sok winogronowy rzadko gości na naszych stołach. Najczęściej pijemy napoje winogronowe, które są nasycone cukrem i chemicznymi barwnikami. Szkoda, ponieważ prawdziwy sok winogronowy to bogate źródło witaminy C oraz polifenoli – silnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników.

/ 9Kiszone warzywa kimchi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Chloe Lim / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kimchi obfitują w składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C oraz B, wapń i błonnik. Jest to danie popularne w Korei, które ma charakterystyczny ostry smak. Naukowcy dowiedli, że u osób regularnie spożywających kimchi zmniejsza się poziom cholesterolu nawet o 21 proc.

/ 9Czerwony grejpfrut

Obraz
© Zdjęcie autorstwa EME / CC BY

Grejpfrut ze względu na swój gorzki smak raczej nie należy do powszechnie lubianych owoców cytrusowych. Niemniej jest to źródło składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak witamina C, potas, kwas foliowy, wapń, likopen oraz witamina B6. Warto wiedzieć, że regularne spożywanie grejpfruta może się przyczynić do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi.

/ 9Oliwki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Ze względu na swój specyficzny smak oliwki mogą być kochane przez konsumentów albo wręcz przeciwnie – mogą być przez nich znienawidzone. Roślina ta stanowi nieodłączny element kuchni greckiej. Jest bogata w witaminę E, żelazo oraz miedź. Zawarte w jej składzie silne przeciwutleniacze chronią organizm przed chorobami serca.

/ 9Ostrygi

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

W ostrygach zawarte są pokaźne ilości cynku – składnika niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i pokarmowego. Są one również źródłem witaminy D niezbędnej dla zachowania mocnych kości. Warto wiedzieć, że ostrygi mogą wpłynąć na poprawę jakości spermy u mężczyzn.

/ 9Portulaka pospolita

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jason Hollinger / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Obecnie portulaka jest rośliną rzadko uprawianą i trudno dostępną. Stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i pierwiastków. Ponadto w jej składzie zawarta jest melatonina, która może zredukować ewentualne zaburzenia snu.

/ 9Rzepa

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Rzepa jest bogatym źródłem witamin A, C, E, K oraz B6. Ponadto zawiera również ważne dla organizmu pierwiastki, takie jak potas, cynk, żelazo, wapń i magnez. Obecność rzepy w diecie może mieć wpływ na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Wykazuje ona właściwości przeciwzapalne i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

/ 9Grzyby

Obraz
© Zdjęcie autorstwa stux / CC BY

Grzyby są produktem żywnościowym ciężko trawionym przez układ pokarmowy człowieka, który często powoduje wzdęcia i kumulację gazów w jelitach. Z tego względu nie sięgamy po nie zbyt często. Niemniej jest to źródło cennych dla organizmu składników, takich jak witaminy A, C i B6. Regularne spożywanie grzybów może mieć istotne znaczenie dla zachowania dobrego zdrowia psychicznego.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka