Zbijają cholesterol. Ryzyko udaru spada o 41 proc.

Oliwki obfitują w tłuszcze - wytwarza się z nich oliwę bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają leczenie wielu chorób. Jednocześnie zmniejszają ryzyko wystąpienia i rozwoju miażdżycy, stwardnienia rozsianego, alergii czy atopowego zapalenia skóry. Co warto wiedzieć o oliwkach?

Oliwki mają cenne właściwości dla zdrowiaOliwki mają cenne właściwości dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Co to są oliwki?

Oliwki to owoce, pochodzące z drzewek oliwnych, które potrafią wydawać plony nawet 150 lat. Pierwsze owoce pojawiają się dopiero po 10 latach od momentu posadzenia.

Istnieje około 300 odmian drzew, których owoce mają charakterystyczny smak i zapach. Kwitną wiosną, a zimą zbierane są oliwki, które dojrzewając, zmieniają stopniowo barwę od zielonej do czarnej, którą uzyskują pod koniec jesieni lub z początkiem zimy.

Stopień dojrzałości oliwek wpływa na smak otrzymanej z nich oliwy. Bardzo dojrzałe oliwki nadają oliwie łagodny charakter, natomiast mniej dojrzałe intensywny aromat. Najlepszej jakości oliwę otrzymuje się z oliwek ręcznie zbieranych.

Oliwa z oliwek zamiast viagry

Właściwości lecznicze oliwek

Najlepsza pod względem właściwości odżywczych jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno, określana mianem extra virgin. Jest bogata w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, natomiast uboga w kwasy tłuszczowe nasycone.

Spośród kwasów tłuszczowych w oliwie występują głównie: oleinowy (55-83 proc.), palmitooleinowy (0,3-3,5 proc.), palmitynowy (7,5-20 proc.), stearynowy (0,5-5,0 proc.), linolowy (3,5-21 proc.) i linolenowy (0,9-1,5 proc.).

Zastąpienie masła i margaryny oliwą z oliwek zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia, gdyż prowadzi do zachowania zdrowej równowagi cholesterolu we krwi. Ponadto następuje podwyższenie tzw. dobrego cholesterolu HDL. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminę E, która opóźnia proces starzenia.

Działanie przeciwnowotworowe

Działanie przeciwnowotworowe oliwki zawdzięczają właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Od dawna bowiem wiadomo, że uszkadzający strukturę komórek stres oksydacyjny i przewlekły stan zapalny zaliczane są do głównych czynników zwiększających ryzyko nowotworu.

Ustalono, że największą rolę oliwki odgrywają w profilaktyce raka piersi. Zawierają bowiem związki o nazwie triperteny, głównie kwas ursolowy i oleanowy, które przerywają namnażanie się chorobotwórczych komórek. Podobne działanie wykazują w przypadku raka żołądka.

Ich zdrowotne działanie polega także na ochronie nici DNA przed wspomnianym stresem oksydacyjnym, czyli stanem zaburzenia równowagi pomiędzy antyoksydantami a niebezpiecznymi wolnymi rodnikami.

Najbardziej narażone są na niego osoby żyjące w ciągłym nerwowym napięciu, palące papierosy czy intensywnie aktywne fizycznie. To zwłaszcza w ich diecie nie powinno zabraknąć oliwek.

Zmniejszenie ryzyka cukrzycy

Jedną z głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu drugiego jest dieta bogata w tłuszcze. Wiadomo jednak, że nie wszystkie ich rodzaje działają w taki sam sposób. Zdrowiu w ogromnym stopniu sprzyjają bogato występujące w oliwkach jednonienasycone kwasy tłuszczowe, te same, które znajdują się w składzie orzechów i nasion.

Związki te mogą zapobiegać nie tylko rozwojowi cukrzycy, ale i innych chorób przewlekłych. W Hiszpanii przeprowadzono badanie, którego celem było sprawdzenie faktycznego wpływu diety śródziemnomorskiej na ryzyko rozwoju cukrzycy.

418 zdrowych ochotników podzielono na dwie grupy. W niskotłuszczowej diecie osób należących do pierwszej z nich dominowały oliwki (litr tygodniowo), w diecie pozostałych – orzechy (30 gramów dziennie).

Po siedmiu latach trwania eksperymentu okazało się, że na cukrzycę zapadło 17,9 proc. członków grupy orzechowej i jedynie 10 proc. oliwkowej. Cała grupa była zaś aż o ponad 50 proc. mniej narażona na cukrzycę niż osoby praktykujące dietę niskotłuszczową, wyłączającą obydwa składniki.

Ochrona przed udarem mózgu

Oliwki, a dokładniej sporządzony z nich olej, zainteresowały także francuskich badaczy, którzy doszli do wniosku, że codzienne spożywanie tego produktu może uchronić nas przed zagrażającym życiu udarem.

Wyniki ich eksperymentu opublikowano w znanym czasopiśmie medycznym "Neurologia", wydawanym przez Amerykańską Akademię Neurologii. Eksperci zebrali informacje na temat stanu zdrowia 7625 osób powyżej 65. roku życia, które nigdy nie przeszły udaru.

Następnie, po przeprowadzeniu ankiety, podzielili ich na trzy grupy, zgodnie z częstotliwością korzystania przez nich z oliwy z oliwek. Po pięciu latach okazało się, że ci, którzy określili je jako "bardzo częste", byli o 41 proc. mniej narażeni na udar niż osoby niespożywające jej w ogóle.

Wspomaganie pracy serca

Kiedy wolne rodniki utleniają cholesterol, dochodzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych, a w tętnicach zaczynają odkładać się złogi, co może doprowadzić do zawału serca. Antyoksydacyjne składniki zawarte w oliwkach utrudniają ten proces, zapobiegając także innym, poważnym chorobom ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Oliwki hamują dodatkowo proces starzenia się serca. Z biegiem czasu słabnie kondycja tętnic, co może wywoływać liczne problemy zdrowotne. Związki zawarte w oliwkach zmniejszają uszkodzenie śródbłonka, czyli warstwy wyściełającej ich wnętrze, dzięki której transport krwi może odbywać się bez żadnych zakłóceń. Sprzyjają także regeneracji mikrouszkodzeń, do których dochodzi u osób w podeszłym wieku.

Kalorie i wartości odżywcze oliwek

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 15 g (1 bardzo duża)
Wartość energetyczna81,0 kcal12,15 kcal
Białko0,97 g0,15 g
Węglowodany5,61 g0,84 g
Cukier0 g0 g
Błonnik2,50 g0,38 g
Tłuszcz6,87 g1,03 g
Tłuszcze nasycone0,91 g0,14 g
Tłuszcze jednonienasycone5,07 g0,76 g
Tłuszcze wielonienasycone0,59 g0,09 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C1,50 mg0,23 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,00 mg0 mg
Witamina B2 - ryboflawina0 mg0 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,02 mg0,00 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,02 mg0,00 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,01 mg0,00 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina6,60 mg0,99 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A346 i.u.51,9 i.u.
Witamina A17,00 µg RAE2,55 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten204 µg30,6 µg
Beta-kryptoksantyna8,00 µg1,20 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna510 µg76,5 µg
Witamina E1,65 mg0,25 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K1,40 µg0,21 µg
Wapń94,0 mg14,10 mg
Żelazo3,32 mg0,50 mg
Magnez4,00 mg0,60 mg
Fosfor3,00 mg0,45 mg
Potas9,00 mg1,35 mg
Sód735 mg110 mg
Cynk0,22 mg0,03 mg
Miedź0,23 mg0,03 mg
Mangan0,02 mg0,00 mg
Selen0,90 µg0,14 µg
Woda84,3 g12,65 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka