Pestki moreli – charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie
Pestki moreli od dawna uważane są za lekarstwo na raka. Cenione są w medycynie niekonwencjonalnej za posiadanie właściwości antynowotworowych.
1. Pestki moreli – charakterystyka owocu
Morela to słodki, niepozorny owoc, który jest bardzo często pomijany przez nas w codziennej diecie, a posiada bardzo dużo właściwości odżywczych. Ten mały owoc posiada w sobie bardzo duże zawartości witaminy B17, czyli amigdaliny.
2. Pestki moreli – charakterystyka
Pestki moreli przez niektórych nazywane są morelowym migdałem lub gorzkim migdałem. Pestki moreli w swoim składzie zawierają amigdalinę. Substancja ta wykorzystywana jest do produkcji leku na raka. Niestety, pestki moreli w swoim składzie posiadają także cyjanek. Według niektórych badań spożywanie zbyt dużej ilości pestek moreli może doprowadzić do zatrucia cyjankiem.
3. Pestki moreli – lek na raka?
Amigdalina zawarta w pestkach moreli po spożyciu w organizmie rozkłada się na cyjanowodór, który według niektórych niszczy komórki rakowe. Żadne z przeprowadzonych badań jednak nie udowodniło, że amigdalina działa antynowotworowo. Przez lekarzy nie jest ona uważana za lek ani choćby za środek wspomagający chemioterapię.
4. Pestki moreli – zatrucie cyjankiem
Przy spożywaniu zbyt dużej ilości pestek moreli może dojść do przekroczenia stężenia toksycznego cyjanku. Skutkiem zatrucia może być uszkodzenie wątroby, niewydolność nerek, uszkodzenie układu nerwowego i innych organów. Pojawić może się również kwasica oraz małopłytkowość. Ważne jest, aby pamiętać, by nie spożywać więcej niż 2–3 pestki moreli dziennie.
5. Pestki moreli – przeciwwskazania
Pestki moreli to produkt, który jest bezpieczny niemal dla wszystkich. Są tylko trzy wyjątki, kiedy ich spożycie jest niewskazane. Pestek moreli nie mogą spożywać dzieci, kobiety w ciąży i karmiące mamy.
Zobacz także:
6. Pestki moreli – inne zastosowania
W naszym kraju pestki moreli nie są jeszcze tak szeroko dostępne. Najłatwiej znajdziemy je w aptekach i w sklepach ze zdrową żywnością. Pestki moreli oprócz zastosowania przez niektórych w walce z rakiem stosowane są także do dżemów, likierów, mas marcepanowych. Czasami można się spotkać z zastosowaniem pestek moreli w kosmetyce. Dodawane są do płynów i kremów dla dzieci, emulsji do pielęgnacji skóry, olejów wykorzystywanych do masażu.